PalauteTekstitKuvat

Mietteitä

Viimeisten kahden kuukauden aikana elämäni on muuttunut melkoisesti. Ensinnäkin muutokset elämänrytmissä ovat olleet merkittäviä. Täällä armeijassa esim. ruokailuajat ovat säännölliset. Myös kaikki muut päivän toimet hoituvat varsin säännöllisesti ja rutiininomaisesti. Päivittäisen elämänrytmin muutoksen lisäksi myös sosiaalinen elämä on kokenut merkittäviä muutoksia. Tarkoittaen käytännössä sitä, etten pääse tapaamaan Rakastani koskatahansa haluan, vaan tapaamiset rajoittuvat muutamiin tunteihin viikolla plus sitten vapaisiin viikonloppuihin. Aluksi tähän oli vaikea tottua. Ei ihme, olinhan käytännöllisesti melkein asunut Sallan luona koko kesän ja töistä sai vapaata aina kun halusi.

Dramaattinen muutos näkyi myös ensimmäisinä viikonloppuina. Molemmat kai odottivat täydellistä aikaa yhdessä, paratiisinomaista yhteiseloa. Paluu todellisuuteen. Erillään oleminen irtaannuttaa helposti ihmiset toisistaan, huomasin ainakin omalta osaltani tämän heti ekojen velvien yhteydessä. Olin itse muuttunut täällä armeijassa ( ainakin niin mulle kerrottiin ), ja huomasin muutoksen myös Sallassa. Riitelimme usein, ja aivan päättömistä syistä; milloin voileivästä, milloin sängyllä makaamisesta. Kaikki tuntui olevan kovin vaikeaa. Aluksi.


Onneksi kaikkeen tottuu, niin kai tähän armeijaankin. Alokasaika on nyt ohi ja tilanne vähän rauhoittunut. Toimin tällähetkellä täällä Huovinrinteellä Tiedottajan apulaisena, joka on ehkä juuri sellainen, osaksi itsenäinen homma, johon alunperin halusin. Tänään on maanantai, viime viikonloppu meni jälleen kerran liian nopeasti. Ainakin omasta mielestäni se oli melkein täydellinen viikonloppu. Se alkoi hyvin jo siitä lähtien kun tulin omasta kotiovesta sisään Rakkaani vastaanottamana. Koko viikonloppu kului rauhallisissa merkeissä, emme tehneet oikeastaan yhtään mitään. Katsottiin telkkaria, kuunneltiin musiikkia, käytiin kaupungissa, lenkillä, jne jne. Teimme kaikkea sitä, mitä pariskunnat normaalistikin viikonloppuisin tekevät.

Olemme jo pikkuhiljaa ruvenneet ymmärtämään toisiamme vähän paremmin. Pian jo kahdeksan kuukauden yhteiselon jälkeen, tunnen tuntevani Sallan jo läpikotaisin. En ehkä vielä ihan kokonaan, mutta melko perusteellisesti kumminkin. On hienoa tuntea joku sellainen ihminen, joka ymmärtää - tai ainakin yrittää ymmärtää sua. Me ollaan 90 prosenttia ajasta samalla aaltopituudella Sallan kanssa, senpä takia kommunikointi on helppoa. Ainakin tähän mennessä me ollaan pystytty ratkomaan kaikki ongelmat puhumalla, ilman että mitään on jäänyt hampaankoloon. Avoimuus ja asioista puhuminen ovat kenties yksi avain kestävään parisuhteeseen. Kenties.

Olen viimeaikoina oppinut Sallasta paljon sellaista, jota en ole koskaan aikaisemmin huomannut. Olin positiivisesti yllättynyt, kun kuulin viimeviikolla Sallalta että hän oli käynyt kotisivuillani. Sain puolivakavan naljailun sävyisen kommentin, että " miks munst ei ollu siel mitää? ". Hienoa. Sillä siis on jotain väliä, että mitä mä tänne oikein kirjoitan vai kirjoitanko lainkaan... Osaksi tuon kommentin ansiosta motivouduin tämänkin tekstin kirjoittamiseen ja julkaisemiseen, josko vihdoin saisin mielenrauhan.

Ennenkuin kirjoitusintoni taas äkillisesti katoaa, pitää ehdottomasti mainita eräs mulle tärkeä asia, jota en vielä tietääkseni ole vielä näillä sivuilla maininnut. Tälläkertaa kyse on tupakanpoltosta. En pidä siitä. Kun tapasin Sallan, hän tupakoi. En aluksi edes kiinnittänyt siihen huomiota, mutta lyhyen ajan jälkeen se rupesi häiritsemään. Osaltaan mun painostuksen takia ja hänen itsensä mukaan mun takia, hän kuitenkin lopetti tupakanpolton. Kiitos. ( Tämä teko olkoon haasteena kaikille tupakoitsijoille... Se siis on mahdollista. Kunhan vain luottaa itseensä ). Arvostan tuota tekoa suuresti. En ole koskaan pystynyt osoittamaan kunnioitustani tätä tekoa kohtaan, mutta nämä sanat ovat vähintä, mitä voin tehdä. Tiedän, ettei lopettaminen ole ollut helppoa, mutten pysty kokonaan niitä kaikkia tunteita ymmärtämään. Olen silti sydämeni pohjasta kiitollinen siitä, että tänään elämme savuttomassa kodissa. Pyydän samalla anteeksi sitä, etten ole aikaisemmin osannut ilmaista tunteitani ehkä riittävän selkeästi - kaipaan itsekin joskus muistuttelua tietyistä asioista. Tähän saakka kaikki on ainakin mennyt täysin nappiin... Jatketaan samaa rataa ja yritetään samalla kehittyä ihmisinä. Siinä on mun haaste tälle elämälle.

6.9.1999,
Jääk Säävuori

Etusivu - Kirjoituksia - Mietteitä

(c) Ville Säävuori, 2000