PalauteTekstitKuvat

Ajan lyhyt historia

Tälläkertaa varastin otsikon erään tunnetun tähtitieteilijän ja fyysikon, Stephen Hawkingin, menestyskirjasta. Alkuperäisestä otsikosta poiketen, viittaan tällä otsikolla lähihistoriaan, Internetin alkuaikoihin.

Maailman laajuinen tietoverkko - Internet, niin kuin se nykyään mielletään, on kehittynyt nykyiseen tilaansa hyvin lyhyen ajan sisällä. Vielä 15 vuotta sitten tavallisilla ihmisillä ei ollut tietoakaan sellaisesta ilmiöistä kuin Internet. Muistan itsekin surffailleeni joskus yläasteen aikana tekstipohjaisella selaimella isossa verkossa, josta pystyi opettajan mukaan tilaamaan jopa pizzaa. Tällöin verkossa olevat dokumentit sisälsivät enemmän tai vähemmän hyödyllistä tietoa (yleensä enemmän) tietokoneista, niitä käyttävistä ihmisistä ja ohjelmista. Viimeisten viiden vuoden aikana kehitys täällä verkossa on ollut hurjaa. Modeemien kehittyessä ja yhteyksien halventuessa suuri yleisökin alkoi kiinnostumaan tästä uudesta hypermedian muodosta.

Ei aikaakaan kun ensimmäisiä suuria puhtaasti kaupallisia saitteja aloitti toimintansa. Yhtenä pioneereistä muun muassa Amazon.com, joka on nykyisin laajentanut toimintaansa hyvin laaja-alaiseksi. Seuraava kehitysaskel oli luonnollisesti mainonta. Nykyään ei voi enää surffata mihinkään törmäämättä mainoksiin, mainostamisesta on tullut jo verkon arkipäivää. Mainosbannerit ja silmille ryöppyävät mainosikkunat ärsyttävät päivä päivältä enemmän. Olenko ainoa, jota tällainen kaupallistuminen ärsyttää? Tuskin.

Portaalit ja interaktiivinen sisällöntuotanto ovat nykyään in. Lähes kaikki yhteydentarjoajat, hakupalvelimet ynnä muut tarjoavat etusivuillaan mitä monimuotoisempia palveluita. Suurin osa nykyisistä portaaleista rahoitetaan mainoksilla. Mainoksille ja välkkyville ja vilkkuville grafiikoille kyllä löydetään tilaa, mutta entäs itse sisältö? Olen huomannut, että todellista - tarpeellista - sisältöä tuottavia sivustoja on edelleenkin onnettoman vähän. Uutisotsikoita on helppo kyhätä sivulle kolme kertaa päivässä päivitettynä, mutta mitään muuta hyödyllistä tietoa ei sivuilla sitten olekaan. Suurin osa mielenkiintoisista sivuista on jonkun alan harrastajan vapaa-aikanaan tekemiä ja ylläpitämiä, yksityisiä sivuja.

Kaipaisin verkkoon enemmän elävyyttä, enemmän oikeita ihmisiä. Missä ovat ne linkit ja mainokset niille sadoille kotisivuille, joihin suuri yleisö ei ikinä eksy? Mistä me kaikki jäämme lopulta paitsi? Minä ainakin selailen muiden ihmisten omia kotisivuja hyvin mielelläni, varsinkin jos sivuilta löytyy jotain oikeaa sanottavaa. Linkkivinkkejä, tietoa uusista mielenkiintoisista saiteista ynnä muuta saa vapaasti lähettää sähköpostiini - palaute on erittäin tervetullutta!

Ja aikanne kuluksi, ihmiset, käykää lukemassa vaikka Justinin viimeisiä kuulumisia...

17.10.1999,
Jääk Säävuori

Etusivu - Kirjoituksia - Ajan lyhyt historia

(c) Ville Säävuori, 2000