Unessa.net : Lue :

Purkkimaailma - mikä maailma?
BBS-ilmiö keskivertopurkkeilijan näkökulmasta.

Tietokone ja Internet ovat muodostumassa 2000-luvulla elävälle ihmiselle jokapäiväisiksi asioiksi, itsestäänselvyyksiksi. Purkkimaailma oli tällaiselle "tavalliselle nörtille" pieni Internet siihen aikaan jolloin PC:n kyljessä luki IBM Model 30/286 eikä kukaan vielä edes tiennyt mikä on WWW.

 

Kun tietokoneesta tuli tylsä

Elettiin vuotta 1992, olin tuolloin 13-vuotias teinin alku. Limudiskot olivat silloin ala-asteen ylimmillä luokilla se juttu ja koulun jälkeen mentiin usein kavereiden luo pelaamaan tietokoneella. PC:t alkoivat hiljalleen yleistymään ja pian minäkin sain tutunkauppana uuden tieltä poistetun, siihen aikaan supertehokkaan, 386-koneen. Teini-ikäiselle poikalapselle kummallisen kiehtovaa hurinaa ja raksutusta pitävä tietokone kävi yksinään kuitenkin hyvin pian tylsäksi, eikä tuon ajan pelitkään jaksaneet kovin kauaa pitää mielenkiintoa yllä. Kun yläasteella meille luotiin tunnukset johonkin käsittämättömän suureen Freenet-järjestelmään, oli pian edessä seuraava hankinta; tarvitsisin modeemin - laitteen, jolla pystyisi kytkeytymään puhelinverkon välityksellä toiseen tietokoneeseen ja siten esimerkiksi Internetiin.

Modeemi loi kokonaan uusia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja sille että olisi roikkunut koulun jälkeen muiden luokkatovereiden kanssa pikkukylän nuokkarilla. Modeemin lisäksi tarvittiin vain yhteysohjelma, jostain tietokonelehdestä suttuiselle paperinpalalle talteen kirjoitettu puhelinnumero ja naps! - hetkessä pieni 14" värinäyttö loi silmien eteen kokonaan uuden maailman. Maailman, joka ei koostunut pelkästään ennalta ohjelmoiduista ohjelmanpätkistä vaan ihmisistä. Oikeista elävistä ihmisistä. Nuori teinipoika oli saanut ensikosketuksensa purkkimaailmaan.

 

Ihmisten ilmoille

Purkkimaailma, kuten niin monet muutkin tietokoneisiin liittyvät asiat, sisältää kokonaan oman slangin ja käsitteistön, se koostui tuohon aikaan pitkälti samanhenkisten enimmäkseen nuorten ihmisten muodostamista yhteisöistä. Purkit eli BBS-järjestelmät ovat virtuaalisia kommuuneja, joiden välityksellä ihmiset voivat mm. jakaa tiedostoja, pelata ja keskustella keskenään. Jotkut purkit ovat erikoistuneet johonkin tiettyyn aihepiiriin, toiset ovat vain yleisiä kohtauspaikkoja. Tavallisesti purkkeja ylläpitää harrastaja tai harrastelijaporukka omin voimin ja varoin ja niiden käyttö on ilmaista.

Muistan vieläkin ensimmäisen yhteydenottoni johonkin tietokonelehdestä bongattuun purkkiin. Jo silloin iäkäs 2400bps modeemi mourusi ja raksutti kuin viimeistä päivää ja vaikka mikään ei näyttänytkään samanlaiselta kuin Wargames-leffassa, kaikki tuntui kuitenkin todella jännittävältä. Kun yhteys oli viimein muodostunut, silmien eteen pomppasi mystisen elokuvamaiselta vaikuttava tervetuloruutu. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla luotiin oma tunnus järjestelmään ja muutaman minuutin päästä silmiin heijastui ASCII-grafiikalla koristeltu etusivu, joka esitteli mystisin lyhentein käytettävissä olevat toiminnot.

Purkin toiminnan mahdollisti isäntäkoneessa oleva purkkiohjelma, joita on yleisessä käytössä muutamia erilaisia. Perusidean on kuitenkin kaikissa ohjelmissa saman kaltainen ja sen oppii nopeasti. Järjestelmässä liikutaan näppäinkomennoin, joista yleisimmät tai mahdolliset näytetään esilläolevalla sivulla. Liikkuminen on mahdollista esimerkiksi tiedosto- ja keskustelualueiden välillä, näistä alueista voi katsoa tiedostolistauksia, asetussivulta pääsee muuttamaan omia tietojaan sekä järjestelmän asetuksia jne.

 

Joku puhuu mulle!

Aktiivisissa pikkupurkeissa, jollaiseen minäkin ensiyrittämällä eksyin, oli kait kohtuullisen tavallista, että purkin isäntä eli SysOp tervehti uusia kävijöitä henkilökohtaisesti. Yhtäkkiä ruudulle pomppaavat sanat "Terve, taidat olla uusi täällä :)" saivat aikaan uskomattoman reaktion. "Joku puhuu mulle!" Ystävällismielinen ylläpitäjä neuvoi aloittelijalle pikaisesti yleisimmät komennot ja kyseisen purkin säännöt. "…tiedostoalueilla on paljon kamaa. Imuroi vapaasti, mutta älä tee sitä koko iltaa. Kysy jos tulee jotain." (koska purkkeihin pääsi vain puhelinlinjoja pitkin ja pieniin purkkeihin oli vain yksi tai kaksi linjaa, oli tavallista että sinne oli ruuhka-aikoina jonoa eikä linjoilla jatkuvasti roikkuvista kaikissa paikoissa pidetty.)

Tiedostoalueilta löytyi melkein jokaisesta purkista ns. purkkilista, josta löytyi tietyn alueen purkkien yhteystiedot lyhyine kuvauksineen. Listat tuntuivat päivittyvän säännöllisen epäsäännöllisesti ja olevan muutenkin ärsyttävän paljon ajastaan jäljestä viimeisestä päivityspäivämäärästä riippumatta. Uusia purkkeja teki harrastuksen alkuvaiheessa mieli kokeilla niin paljon kuin mahdollista ja pian nörtähtävältä vaikuttaneen kirjoituspöydän kulmalta löytyikin tuhruinen paperilappu täynnä epäselviä ja sotkuisia merkintöjä kivalta tuntuneiden purkkien numeroista ja tunnuksista. (Alkeellinen versio Suosikit-listasta :)

"-kanipaa? Miks sä oot laittanu sinitarralla seinään paperinpalan, jossa lukee kanipaa?"
"-Seon mun salasana tonne purkkiin. Sellainen jota et varmasti arvaa! Se on niinku kanipää mutku aina ei toimi ääkköset ni siks se on sit kanipaa".

Sitä se sitten oli :)

Purkeista kehittyi melko lyhyessä ajassa harrastus. Harrastus, joka piti teinipojan perjantai-iltaisinkin kotona vanhempien puhelinlaskun kustannuksella. Tietyistä purkeista alkoi muodostumaan kantapaikkoja ja viestialueilla keskustelun eli messuilun kautta tutuista käyttäjistä alkoi hiljalleen muodostua kavereita. Ainakin allekirjoittanutta purkkimaailmassa viehätti kuitenkin paljon enemmän, yllättäen, kaikki seksiin ja muihin arkoihin ja tuntemattomiin asioihin liittyvät asiat sekä erilaiset on-line pelit. Purkkien tiedostoalueet pursuivat isojen poikien miestenlehdistä scannaamia kuvia, hilpeistä häiriintyneisiin vaihtelevia seksitarinoita, hakkerointiohjeita, kaikenlaisia huumoritekstejä, mitä ihmeellisempiä ufokertomuksia ja muuta hömppää sekä monenlaisia asiatekstejä ja ohjeita. Jostain purkista löytämäni tekstitiedoston avulla opettelin mm. näkemään valveunia. Purkit olivat todellakin pienimuotoinen Internet aikana jolloin tietokoneetkin olivat vielä kohtuullisen harvinaisia.

 

Purkit ennen ja nyt

Tätä kirjoittaessani kokemani purkkimaailma on ollut unohduksissa jo melkein kymmenen vuotta. Maailma on muuttunut melkoisesti ja purkitkin ovat enää vain harvojen harrastelijoiden ylläpitämä retroharrastus. Minulle, puoliaktiiviselle purkkeilijalle, purkkikulttuuri oli ensimmäinen askel tietokoneiden hyödyntämisestä ihmisten väliseen kommunikointiin. Purkit olivat myös kommuuneja, joista oppi paljon asioita jos vaan halusi. Useiden erilaisten vaikkakin samanhenkisten ihmisten keskuudessa vallitsi suvaitsevainen ilmapiiri ja monien muuten vaikeiden tai arvelluttavien aiheiden (kuten seksin) ympärille syntyi usein mielekkäitä ja avoimia keskusteluja, jotka avarsivat nuoren ihmisen ajatusmaailmaa kummasti.

Internet ja WWW yhdessä tietoteknisen laitteiston valtavan nopean kehityksen kanssa ovat tuoneet verkon osaksi monien ihmisten jokapäiväistä elämää. Omalta kohdaltani purkit unohtuivat sinä päivänä kun sain ensimmäisen kerran soittosarjan nettiin, eli kun pääsin surffaamaan WWW-sivuja - jälleen kerran kokonaan uutta maailmaa.

Tietyt asiat eivät kuitenkaan koskaan muutu. Itse tekniikka ei merkitse itsessään mitään, se on pelkkä väline ihmisten keskinäiselle vuorovaikutukselle. Verkon moninaiset muodot ovat siis kaikki yhdessä sitä, mitä purkkimaailma kaikessa karuudessaan joskus aikoinaan käyttäjilleen merkitsi - uudenlaista kommunikointia tietokoneen välityksellä.

 

Kirjoitettu 14.3.2002, päivitetty 06.01.2003 | Ville Säävuori, Ville@Unessa.net

vaihtoehtoinen helvetti

vaihtoehtoinen helvetti