Unessa.net : Web :

Sivuseikkoja
- Miksi sama www-sivu näyttää erilaiselta eri selaimilla?

Tämä dokumentti pyrkii vastaamaan usein esitettyihin kysymyksiin, kuten “miksi sivuni näyttävät erilaisilta eri selaimilla” ja “voinko tehdä sivun, joka näyttää täsmälleen samanlaiselta kaikilla selaimilla”.

Ongelman ytimeen

Yksi yleisimmistä aloittelevien (ja vähän kokeneempienkin) sivuntekijöiden ongelmista tuntuu olevan se, että eri selainten väliset erot dokumentin esittämisessä poikkeavat toisistaan melkoisesti. Usein kuuleekin kysyttävän kysymyksiä kuten "-Testasin sivuni selaimella x ja y. Sivut ovat mielestäni täysin oikein tehdyt, mutta selaimet näyttävät ne silti eri tavalla - miksi?". Tällaisissa tilanteissa ongelma on yleensä suurimmaksi osaksi tekijässä itsessään, harvoin tekniikassa.

Lähdetäämpä liikkeelle ihan perusteista. Minkä tyyppinen sivu tai sivusto on kyseessä, mitä sillä halutaan viestiä? (Onko kyseessä oma harrastusmielessä tehty kotisivu, yrityksen sivusto vaiko kenties lätkäjoukkueen sivut?) Kenelle sivut on suunnattu? (Omille kavereille tai yrityksen potentiaalisille asiakkaille). Eri tyyppisillä sivustoilla on erilaisia tavoitteita. Omia kotisivuja voi kokkailla paljon vapaamuotoisemman reseptin turvin kuin esimerkiksi yrityksen sivustoa. Lätkäjoukkueen sivuille ei puolestaan kannata laittaa taustalla olevan yhdistyksen tulo- ja menoarvioita koska kävijöitä todennäköisesti kiinnostaa enemmän meneillään olevan kauden tulokset ja pistetilanne.

Verkossa oleva sivu on pala informaatiota, ei mitään muuta. Sivun ulkoasu ja graafinen ilme on ylimääräistä höystettä, jonka avulla voidaan helpottaa (tai vaikeuttaa) sivun varsinaisen sisällön esittämistä kävijälle. Tietokonegrafiikan, Flash- animaatioiden ym. grafiikan esittelemiseen tarkoitetut sivustot ja erilaiset taidesivustot ovat luonnollisesti asia erikseen.

Sivujen luomisprosessin aikana ei siis kannata tuhlata aikaa miettimällä miltä sivu saattaa näyttää eri selaimilla, vaan kannattaa kiinnittää ennemmin huomiota siihen, pystytäänkö kyseisellä sivulla, tällä rakenteella ja tällä esitystavalla, välittämään haluttu tieto kohdeyleisölle mahdollisimman helposti ja luotettavasti.

Sisältö vs. Ulkoasu

HTML-kieli on luotu dokumentin rakenteen - ei ulkoasun - kuvaamiseen. Viimeaikoina standardiin on lisätty erilaisia keinoja ulkoasun kuvaamiseen, mutta tosiasia on että HTML-dokumentin ulkoasun esitystapaa voi vain ehdottaa, ei määrätä.

Ns. valtaselainten (eli Internet Explorerin ja Netscapen) eroavaisuudet johtuvat suureksi osaksi edesmenneestä selainsodasta, jolloin kummatkin osapuolet kehittelivät kilpaa omia tekniikoitaan HTML standardien rinnalle. Myöskään standardeja paremmin tukevat selaimet (kuten esimerkiksi Opera) eivät tuo tilanteeseen kovinkaan paljon apua, sillä nykyiset standardit määärittelevät varsin löyhästi sen, miltä jonkun tietyn elementin tai rakenteen tulee näyttää.

Pääsyy siihen, miksi sivut eivät näytä samanlaisilta kahdessa eri selaimessa on se, että niin ei ole koskaan tarkoitettukaan olevan. Verkossa käytetään kymmeniä erilaisia selaimia tekstipohjaisista hakukoneroboteista WebTV laitteisiin, erilaisia käyttöympäristöjä on tuhansia. HTML on alunperin kehitetty toimimaan laiteriippumattomasti, mukautumaan kulloinkin käytettävään selaimeen ja näyttölaitteeseen.

 

Kirjoitettu 05.03.2001, tarkastettu 07.09.2001 | Ville Säävuori, Ville@Unessa.net

vaihtoehtoinen helvetti

vaihtoehtoinen helvetti