Keskustelufoorumit ja sananvapaus

TV1:n Päivärinta-keskusteluohjelmassa puhuttiin maanantaina 21.10.2002 netin keskustelufoorumeista ja sananvapaudesta. Keskustelu ajautui käytännössä kinasteluksi tietynlaisten foorumeiden arvelluttavasta sisällöstä sekä vastuista ja mahdollisuuksista näiden kontrollointiin tekniikan ja lakien keinoin. Keskustelu ei oikeastaan edennyt mihinkään, mutta keräsin sen ympärille muutamia mielipiteitä lisää.

Ensinnäkin syntipukiksi komeilemaan päässyt Jippiin keskustelufoorumi on jo pitkään hämmästyttänyt minua lähes provosoivalla toteutuksellaan. Keskusteluun voi osallistua anonyymisti yhdellä klikkauksella ja useilla palstoilla aikaisemmat viestit suorastaan huutavat että ”anna palaa!”

Koska puheenaiheeksi päätetiin valita nimenomaan netin keskustelupalstat, pitäydyttäköön niissä. Erilaisten keskustelufoorumeiden ennakko- ja jälkimoderointi on teknisesti täysin mahdollista. Teknisestihän juuri mikään ei ole mahdotonta, mutta käytännössä tilanne on varsin toinen.

Useilla foorumeilla keskustelun aktiivisuus perustuu nimenomaan siihen, että viestintä on lyhytsanaista ja nopeatempoista, jolloin ainoaksi moderointimahdollisuudeksi jää jälkimoderointi. Jos suuri keskustelufoorumi halutaan kokonaan jälkimoderoiduksi, tämä tarkoittaisi usean ihmisen palkkaamista lukemaan palstalle tulevia viestejä 24/7. Kuinka moni nykyisistä suurien foorumeiden ylläpitäjistä olisi valmis tällaiseen investointiin? Tuskin monikaan. Ongelma ratkeaa tässä tapauksessa kahdella tavalla; joko operaattori sijoittaa foorumipalvelimensa ulkomaille Suomen lakien ulottumattomiin tai vaihtoehtoisesti se lopettaa koko palvelun ja käyttäjät siirtyvät muualle. Huomattavaa tässä on se, että käyttäjä ei itse välttämättä huomaa palvelussa mitään eroa, sijaitsi sen mahdollistava palvelin sitten kotimaassa tai ei.

Ongelmat eivät lopu pelkästään teknisten ongelmien mahdottomuuteen. Mikä lasketaan keskustelufoorumiksi? Jos www-foorumin kaltaista palvelua on ryhdyttävä moderoimaan, tai sille määrätään vastaava ”päätoimittaja”, kuka vastaa esimerkiksi reaaliaikaisten IRC-kanavien keskusteluista, joiden tuotoksia voidaan myös julkaista verkossa tekstinä? Eikö tavallinen vieraskirjakin ole keskustelufoorumi? Onko vieraskirjan ylläpitäjä vastuussa siitä, mitä muut sinne kirjoittavat?

varoitus Jippiin foorumeiden etusivullaAjatus siitä, että foorumin ylläpitäjä olisi vastuussa siellä toisten julkaisemasta (toimituksettomasta) materiaalista, on mielestäni tuhoon tuomittu. Mihin hävisi se sananvapaus? Kyllä lukijallakin täytyy olla jonkinlainen vastuu! Nykyisen lainsäädännön nojalla voidaan jo sulkea ja kieltää sellaiset sivustot ja palstat, joilla on esimerkiksi herjaavaa tai rasistista materiaalia, tämä on mielestäni täysin riittävä suoja ei-toivottua viestintää vastaan netin keskustelupalstoilla.

Eilisen keskustelun tuloksena Jippiin foorumeiden etusivulle, sekä joidenkin alueiden viestinkirjoitussivulle on ilmestynyt oheisen kaltainen ilmoitus, jossa muistutetaan kirjoittajan itsensä vastuista. Tämä on mielestäni oikeanlainen lähtökohta epätoivotun materiaalin karsimiseen. Vapauden myötä tulee myös vastuita ja ne on myös kannettava - yhtälailla netissä kuin oikeassa elämässäkin.

 

Oheislukemistoa:

Effi on sähköisten oikeuksien puolustamiseen perustettu yhdistys. Omien sanojensa mukaan ”Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa.

Katsojien TV-ohjelmaan lähettämät tekstiviestit. ”Helsingin kaupunki vastuuseen vessanseinäkirjoituksista, kun omistavat vessansa!

Ajatuksia sananvapaustoimikunnan mietinnöstä - Jukka Korpelan pohdintoja sananvapauslainsäädännön uudistamisesta. ”Toimikunnan ehdottama lainsäädäntö on perusluonteeltaan yhtä vanhentunutta kuin se, jonka se korvaisi.

Sananvapaus ja vastuu sanoista - Keskustelu jatkuu Satumaassa, tule mukaan! :)

 

<< Arki < Menneet < Elokuu 2002