Lukijoiden kommentteja

Olen saanut paljon palautetta koskien näitä Switch-sivuja. Kiitos kaikille palautetta lähettäneille, positiivista palautetta on aina mukava saada. Julkaisen tällä sivulla joitain sellaisia kommentteja, joihin vastaaminen mahdollisesti selventää aiemmin kirjoittamia ajatuksiani.

 

Luvatusta akkukestosta ja Safarista

Jussi kirjoitti seuraavaa:

Switch-osion palautteissa valittelet sitä että powerbookin akkukesto on vain noin 3 tuntia ja että spekseissä sanotaan 4,5 tuntia.

Jos Applen sivujen speksit lukee tarkasti niin siellä sanotaan että akkukesto on ”up to 4,5h” eli maksimissaan tuon. 4,5 tuntia ei siis ole tyypillinen aika vaan aika johon voidaan päästä kun taustavalo on himmeällä, prosessorikuorma alhaalla yms.

Sitten vielä Safarista, valittelet paste+go ominaisuuden puuttumista, se on totta, mutta ainakaan itse en kovinkaan usein tarvitse sitä. Jos osoite ei aukea klikkaamalla (riippuu ohjelmasta) raahaan sen suoraan Safarin ikkunaan, kopioimatta sitä leikepöydälle.

Tottakai, on ihan normaalia että valmistajan akkukestolle lupaamat luvut poikkeavat jonkin verran siitä mihin päästään todellisessa käytössä. Kritiikkini kohdistui tässä lähinnä siihen, että en henkilökohtaisesti pystynyt saavuttamaan tuota neljää ja puolta tuntia kertaakaan ensimmäisten kahden kuukauden aikana. En vaikka testasin pitää konetta käynnissä ilman ensimmäistäkään ohjelmaa avattuna, verkkoyhteydet ja bluetooth pois päältä. Toisinsanoen, valmistajan ilmoittamat ajat olivat ainakin omalla kohdallani ihan tuulesta temmattuja.

Akkuvitutus hälveni kevään mittaan kuitenkin pariin otteeseen. Ensinnäkin, soitin AppleCareen juurikin tuosta nimenomaisesta asiasta ja kysyin että onko noin huono toiminta normaalia, ja että olisinko mahdollisesti oikeutettu esim. uuteen akkuun tms. Mistään vaihtodiileistä ei keskusteltu, mutta sain erittäin ystävälliseltä asiakaspalvelijalta puhelimessa ohjeet akun ohjaustietojen nollaamiseen. Kummalliselta woodoo-kikkailulta vaikuttaneet kevätjuhlaliikkeet lopulta johtivat siihen, että omakin akkuni alkoi käyttäytyä melko asiallisesti. Lähellekään neljää ja puolta tuntia en pääse vieläkään, mutta tyydyn kolmeen. Toisekseen, Apple on ihan hiljattain julkaissut sivuilleen hyvän akuista ja niiden käytöstä informoivan sivun, jolta saa mm. ladattua iCal-muistutukset akkujen mahdollisimman hyvän kunnon säilyttämiseksi.

Safarin paste&go on edelleenkin puute, mutta tuo kuvaamasi linkkien raahausjuttu oli itselleni ihan uusi ja tervetullut löytö. Eli Safarin ikkunaan voi todellakin raahata mistä tahansa linkin ja raahauksen aikana voi mm. valita ohjelman Omppu+tab -valikosta ja avata Safariin uuden välilehden. Kätevää!

 

Tarkennuksia levynhallinnan ja Safarin arvosteluun

Matias kirjoittaa näin:

Hyvän jutun olet kirjoittanut, tuollaisia Suomen mäkkiskene kaipaa. Muutama kommentti.

Itselläni ei ole ollut kuvaamasi kaltaista tarvetta sössiä levynhallintaohjelman kanssa. Jäi hieman epäselväksi, kuinka nämä oikeusongelmat näkyvät käytännön toiminnassa.

Jos Safarista kerran puuttuu ”monia toimintoja”, voisit toki kertoa, mitä ne ovat etkä vain lätkäistä epämääräistä seiskapuolta. Itse siirryin takaisin Caminoon vähäksi aikaa Safariin yhden version kaatuiltua jatkuvasti, mutta tuli kova ikävä SnapBackia.

Minua raivostuttaa Windowsissa, että ohjelma sulkeutuu, kun sen viimeinen ikkuna suljetaan. Jatkuvasti suljen vahingossa viimeisen ikkunan ja joudun haromaan jostain ohjelmaa uudestaan käyntiin. Päälle jätetty ohjelma ei kuitenkaan joutilaana ollessaan juuri syö resursseja, joten miksi ei yhtä hyvin antaisi olla vain.

Siitä olen samaa mieltä, että on typerää Applelta, että jotkin ohjelmat (kuten heidän oma iPhotonsa, muttei esim. iTunes...) sulkeutuvat, kun ikkuna suljetaan. Ok, iPhoto on periaatteessa yhden ikkunan ohjelma, mutta silti hölmöä.

Vastaus : Levynhallinnan kautta tehtävä oikeuksien korjailu on ehkä minun kohdallani huomattavasti keskivertokäyttäjää tiheämpää koska yksinkertaisesti asentelen melkoisesti erilaisia ohjelmia. (Tai näin ainakin tämän ensimmäisen kuukauden aikana. En ehkä yleensä niinkään.) Pääsääntöisesti ohjelmat ovat avoimen lähdekoodin ohjelmia joilla ei ole omia asennusohjelmia yms. Tosin veikkaisin että keskiverto PowerBookin omistaja poikkeaa sekin käyttäjänä keskiverrosta Mac-käyttäjästä. Käytännössä oikeuksia on joutunut (käsin levynhallinnan kautta) korjaamaan erilaisten outojen ongelmatilanteiden selvittämiseksi. Esimerkkejä näistä; romppuasema lakkasi toimimasta (CD-levy ei näkynyt työpöydällä eikä iTunesissa), jotkin ohjelmat eivät käynnisty, ohjelmat kaatuilevat, jne jne. Oikeuksien korjaamisen jälkeen kaikki on ainakin tähän mennessä ollut taas hyvin.

Safarista puuttuu paljon sellaista mitä jäin kaipaamaan Windowssin Operasta. Kunhan seiskaversio julkaistaan Macille, siirtynen melko varmasti siihen. Tabien toteutus on Safarissa melko huono. Ikkunoita ei voi tallettaa eikä niistä voi tehdä kokoelmia. Safarissa ei ole minkäänlaista tukea sivujen eikä kuvien skaalaukselle, joka monessa tilanteessa olisi kätevää. (3200-resoluutioisen kuvan tihrustaminen pienellä näytöllä on hieman hanurista kun siitä näkee kerrallaan vajaan neljänneksen.) Safarissa ei myöskään ole tukea erilaisten header-tietojen lähettämiselle kuten Operassa, joka puolestaan aiheuttaa yhteensopivuusongelmia monien typerästi suunniteltujen sivustojen kanssa. Erilaisten toimintojen kuten JavaScriptin, Javan, kuvien animoinnin, lisäominaisuuksien (Flash ym) ja cookieiden päälle ja pois kytkemiseen ei Safarissa ole pikavalikkoa kuten Operassa, tämäkin on ominaisuus jota sivuja(kin) ammatikseen tekevä kaipaa kovasti.

Yksi ärsyttävimmistä Safarin ”ominaisuuksista” on sen yli-innokas URL-osoitteen täydennys osoitekenttään kirjoitettaessa. Jos olen aikaisemmin naputellut osoitteen www.foo.bar/hakemisto ja vähän myöhemmin haluan sivulle www.foo.bar Safari yrittää väen vängällä tyrkyttää pidempää urlia, vaikka en sitä halua. Itseasiassa, jos kirjoitan pelkästään lyhemmän osoitteen ja painan entteriä, Safari hyppää tuohon pidempään osoitteeseen! Tämä on todella ärsyttävä ominaisuus ja se pakottaa ylimääräisiin näppäilyihin melkein aina kun kirjoittaa URLeja osoitekenttään. (Täydennyksen pitäisi toimia tietysti niin, että pidempi osoite ehdotetaan vasta sen jälkeen kun lyhempi on kirjoitettu. Nykyisellään tuo on räikeä käytettävyys ongelma.) Osoitekentän ominaisuuksiin kaipaisin myös Operasta tuttua ”Paste & Go”-toimintoa, joka siis toimii niin, että osoitteen voi pasteta osoitekenttään sillä tavalla että selain ryntää heti sen perään eikä jää odottelemaan lisäpainalluksia sen hakemiseksi.

Safari on nykyisellään hyvin nuori ohjelma, joten eiköhän nämäkin ongelmat ja ominaisuudet kuitenkin tulevissa versioissa parane. Toivottavasti ainakin.

 

Sinnikkyyttä Applecaren kanssa

Nimimerkki kalamugi kertoo kokemuksistaan Applecaren puhelinpalvelusta:

Kun soittelee Applecareen, kannattaa roikkua langalla niin kauan, että saa vastauksen. Yleensä ne, jotka vastaavat puhelimeen, eivät ihmeemmin tiedä asioista ja jos jaksaa jankuttaa, kääntävät puhelun seuraavalle tasolle, josta tietoa jo löytyykin.

Vastaus : Kiitos vinkistä! Itseasia ensimmäinen puheluni Applecareen sujui alkujonottelujen jälkeen varsin hyvin. Suomenkieliset tyypit olivat varattuja, mutta jonottelin niin kauan englanninkieliseen tukeen että pääsin läpi ja sain asiani hoidettua. Langan toisessa päässä jutteli erittäin mukava, nuori mieshenkilö joka kyseli ensin tiedot asiakasnumeroa varten ja sen jälkeen opasti joitain hämäriä poppakonsteja akkukeston parantamiseksi. Poppakonsteista oli ainakin vähän apua, mutta luulen, että joutunen kuitenkin soittamaan tämän tiimoilta sinne vielä uudestaan (koska haluan tietää että onko alle 3 h käyttöikä hyväksyttävä kuukauden vanhalle tuotteelle jonka spekseissä lukee 4,5 h).

 

Touchpad-ongelmalle on jo ratkaisu!

Monet ovat lähettäneet palautetta ja ystävällisesti opastaneet, että järjestelmäasetuksista todellakin löytyy sellainen kohta, josta touchpadin vahinkolaukaukset saa poistettua. Tiedän. Vaan kuten aikaisemminkin kirjoitin, nämä asetukset eivät ainakaan omalla kohdallani auttaneet asiaa yhtään. Tätäkin kappaletta kirjoittaessani kursori hyppäsi kesken kaiken ylemmän tekstin sekaan ja jouduin korjaamaan koko kappaleen uusiksi. Tooodella ärsyttävää.

Pitäisiköhän tässä opetella kirjoittamaan jotenkin eri tyylillä tai jotain?

 

<< Switch

 

Unessa.net (c) Ville Säävuori, 2004