Oikeutta webitse

Julkinen nöyryyttäminen on muodikasta.

Tapaus 1: New Yorkilaisen Evanin ystävä unohtaa kamerakännykkänsä taksiin. Joku löytää sen ja päättää pitää itsellään. Evan ottaa löytäjään yhteyttä kännykkään liitetyn web-palvelun kautta ja pyytää tätä palauttamaan ystävänsä kännykän. Vastaukseksi tulee sadattelua ja vittuilua. Evan pystyttää vääryyden oikaisemiseksi web-sivun, jolle laittaa esille varastetusta puhelimesta web-palveluun julkaisuja kuvia. Sivusto leviää webissä ja saa parissa päivässä satoja tuhansia kävijöitä. Varasta vituttaa.

Tapaus 2: Nuori teinipoika myy Ebayssä (ison maailman huuto.net) kannettavan, joka paljastuu ostajalle rikkinäiseksi. Saatuaan rahat laitteesta poikaa ei kiinnosta enää vastailla ostajan valituksiin. Ostaja purkaa koneen ja löytää sen kovalevyltä suuren määrän myyjään liittyviä dokumentteja, mm. CV:n, digikuvia ja tuhottoman määrän pornokuvia. Kusetuksesta suivaantunut ostaja laittaa koneen kovalevyltä löytämänsä materiaalin webiin. Sivustolle tulee parissa viikossa miljoonia kävijöitä ja myyjää alkaa hiljalleen kaduttamaan. Nuori britti nyyhkyttää kansallisen sanomalehden haastattelussa, että ”isäni on minulle todella vihainen”. Poliisi tutkii tapausta.

Niin. Oikeutta voi saada ainakin webin välityksellä, ellei muuten.

Muiden mietteitä

<daMage> oikein koiralle, että koppi vuotaa...

<Uninen> Jännä näkökulma. Omasta mielestäni tämä on ikäänkuin moderni tee-se-itse jalkapuu. Hommahan ei toimi ellei suurin osa yleisöstä ole vahvasti "uhrin" puolella

» Lokeroissa web, oikeus