Ensimmäinen muuttoviikonloppu

Sivuston muuttopuuhat alkoivat toden teolla vasta tänä viikonloppuna. Yksistään uuden palvelimen käyttökuntoon saattamiseen kuluu useita tunteja. Riippuen hieman työkiireistä, uskoisin saavani muuton valmiiksi parin viikon sisällä.

Ensimmäisiin muuttopuuhiin kuului tarvittavien ohjelmien asennus ja käyttökuntoon säätäminen. Viikonlopun aikana valmiiksi asti ehti Apache 2.2, Mysql 5, PostgreSQL 8.1, PHP 5.1 ja Django (SVN). Näitä säätäessä tuli huomattua, että wanha MySQL asennusoppaani kaipaisi täydellisen päivityksen. Samanlaisen voisi samalla tehdä myös postgre-kannasta ja Djangon säätämisestä. Suomeksi näitä ei ole vieläkään liiemmin tarjolla.

Tulin tehneeksi eilisen aikana ohimennen kätevän ohjelman, joka muotoilee Apachen virhelogit helpommin luettavaan muotoon. Toteutus on melkoisen quick&dirty, mutta lopputulos vaikuttaa sen verran kätevältä, että julkaissen sen lähdekoodin jollain avoimella lisenssillä kunhan saan uuden palvelimen myötä myös versionhallinnan julkisesti näkösälle.

Itse muuttotyötä sain aloitettua sen verran, että ehdin tarkastamaan mm. Arjen kokonaisuudessaan. Tämä on sivuston ehdottomasti heterogeenisin ja laajin osa, joten oli puoli voittoa saada se heti ensimmäisellä rupeamalla pois päiväjärjestyksestä. Itse asiassa sivuja läpi käydessä tuli samalla tehtyä merkittäviä muutoksia web-palvelimen asetuksiin, joiden seurauksena Arki (ja erityisesti arkistot) toimii uudella palvelimella huomattavasti paremmin ja varmemmin kuin nyt.

Yksi viikonlopun suosikkikeksinnöistäni:

RewriteCond %{THE_REQUEST} /index.html
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f
RewriteRule ^(.+)/index.html$ $1 [L]

(Edellisessä siis ohjataan URL ‘mitätahansa/index.html’ uudelleen osoitteeseen ‘mitätahansa/’. Tuloksena on automaattisesti siistiytyvät URLit, sikäli kun monet julkaisuohjelmat eivät edelleenkään ymmärrä tehdä tällaisia automaattisesti. Esimerkiksi Arjen vanhat merkinnät ovat täynnä (turhia) viittauksia indeksitiedostoihin. Menetelmä on omiaan myös piilottamaan käytetyn tekniikan lukijalta, mikä on myös Iso Juttu. Tein vastaavan ohjaimen myös .php ja .phtml -päätteille.)

Dokumentoin tarvittavia korjaus- ja muutostöitä sitä mukaa kun niitä tulee vastaan. Selkeä ongelma tulee olemaan se, että korjattavaa olisi paljon enemmän kuin mitä käytettävissä oleva aika antaa myöden. Jos viilaisin kaikki mahdolliset epäkohdat kuntoon ennen siirtoa, muuttopäivää saataisiin odottaa vähintään vuosi. Tällaisen sivuston ylläpitäminen kasvattaa selkeästi myös wanhan perfektionistin sietokykyä.

Kaikkein hauskinta tässä touhussa on se, että se tuntuu kivalta. Omalla palvelimella puuhailu tuntuu nyt yhtä jännittävältä kuin ensimmäisten sivujen julkaisu webiin jokus yhdeksän vuotta sitten. Tässä ei ole mikään kiire :)

Muiden mietteitä

<Nuppi> Erittäin kiinnostavaa!

<sad-hu> Miksi Django eikä esimerkiksi TurboGears tai Rails? Itselläni Python houkutti monipuolisuudellaan.

<Uninen> Django tuntui omaan käyttöön sopivimmalta. Uudelle palvelimelle aion asentaa tosin myös Railsin

<Nailor> Kai sentään teit homman niin, että index.* muuttuu /, eikä miljoona vipua eri päätteille.. :)

<Uninen> Tein säännön vain kahdelle eri päätteelle, muutamastakin eri syystä. Lisäksi rajoitin sen vain arjen hakemistoon, sillä se ei toimi monen ohjelman kanssa

<marzipaani> ei mitää löydy mitää...

» Lokeroissa unessa.net, nörtteily, muutto