Uuden alun symboli

Unessa.netin etusivu sai tänään uuden ilmeen. Uusi ulkoasu on vielä hieman hakusessa ja leiska on mm. kokonaan vielä testaamatta win-selaimilla (jos se kusee IE:llä niin nauran paskaisesti), mutta tämä on alku.

Uusi etusivu on suunniteltu edeltäjäänsä selkeämmäksi ja informatiivisemmaksi. Muutoksella on haettu nykyaikaista rakennetta, kuitenkin niin, että sivustolle tunnusomaiset yksilölliset piirteet säilyisivät.

Uuden etusivun fonttikoko on reilu, ja sisältö on järjestetty niin, että tuorein sisältö on aina näkyvimmällä paikalla. Tagit ovat etusivulla suuressa roolissa siksi, että hyvin pian ne integroituvat koko sivuston (eikä pelkästään Arjen) sisältöön, jolloin ne tarjoavat hyvän lähtökohdan yleissilmäyksen saamiseen ja sisällön selaamiseen.

Yksi etusivun tavoitteista on se, että se palvelisi mahdollisimman hyvin sekä sivustolla ensimmäistä kertaa vierailevaa, että sivuston vakiovierailijoita. Ensikertalaisia palveleva uusittu esittelysivu on toistaiseksi lähinnä nopeasti kyhätty pohja, joka toivottavasti jäsentyy vielä vähän tiiviimmäksi ja toimivammaksi.

Koska sisältöä on moninkertaisesti enemmän kuin mitä yhdellä sivulla voi mitenkään järkevästi esittää, sisällön ja esitystavan optimointi on erittäin haastava tehtävä. Ajan hengen mukaisesti päivittäiset linkit ja blogimuotoinen sisältö on melko näkyvästi esillä. Blogeista esitellään yksityiskohtaisemmin viimeksi päivitetty sivusto, muihin tarjotaan pelkkä linkki. Yksi sisällön näkyvyyttä parantava uudistus on se, että ajankohtaiset tiedotteet näkyvät etusivulla vain jos ne oikeasti ovat ajankohtaisia. Ts. kuukausia vanhoja ”uutisia” ei turhaan näytetä etusivulla vaan uutiset häviävät ikääntyessään automaattisesti etusivulta arkistoon.

Pidemmän aikavälin tavoitteena on se, että käytännössä kaikki sisältö olisi helposti kommentoitavissa. Koska Unessa.net rakentuu vahvasti yhteisöllisyydelle ja elää lukijoistaan, haluan tuoda sitä ilmi myös etusivulla. Tämän tavoitteen toteutus paranee vasta kun isommat muutokset sivuston yhtenäisen käyttäjätietokannan rakentamiseksi saadaan valmiiksi.

IRC-Kanava #Unessa.net on yksi sivuston aktiivisimmista osista noin kolmenkymmenen hengen vakioedustuksellaan, mutta se on hyvin näkymätön etusivulla. Kanavalta olisi helppo nostaa esiin esimerkiksi taltioituja parhaita paloja, topikkeja ja urleja, mutta ne eivät sellaisenaan oikein sovi sinne. Muun muassa tämä on yksi kehityskohde kun etusivua jalostetaan edelleen. Muita vielä poissaolollaan loistavia asioita ovat mm. hakukone ja sisällön tilaamisen mahdollistavat syötteet.

Täysremontoitu etusivu on lähtölaukaus radikaalisesti päivittyvälle Unessa.netille – tästä se lähtee. Kommentit ja muu palaute on enemmän kuin tervetullutta!

Muiden mietteitä

<Maija> hei, oon lueskellut mietteitäsi jo pidempään ja nyt täytyy sanoa että ainakin omalla koneellani tuo etusivu näyttää todella kamalalta, ziljoonia eri fonttikokoj

<Anonyymi Pelkuri> kokoja ja kaikki hyvinkin sekavasti ripoteltuna siihen. En ymmärrä miten tuo on parannus? Käytän siis tulikettua, kylläkin win-ympäristössä.

<Maija> hah, "anonyymi.." jne :D Niin, eli siis oletko nyt aivan varma tuosta etusivusta? Tuosta kun tekisi käytettävyysanalyysin niin aika huonon arvosanan kyllä saisi

<maija> valitettavasti. Ja miksi pirussa nämä ovat näin pieniksi suunniteltuja. Eikö muilla ole asiaa?

<Uninen> Kiitos, Maija, kommenteista. Odottelinkin jo, että eikö kukaan nouse takajaloilleen näin valtavasta uudstuksesta :) Ks. vastineen Satumaassa

<Uninen> Niin, ja sitten ne muut jutut. Anonyymi pelkuri on lainattu Slashdotista. Pitäisi käyttää useammin. Ja rivistimen raja on 160 merkkiä, koska Satumaa on olemassa

<Speque> Minunkin mielestäni etusivu on varsin rauhaton, mutta Arjen uusi layout näyttää ihan hyvältä.

<Uninen> Speque: tänks :)

<Speque> Ja se venynyt Arki: Mobile -kuva risoo edelleen, oli feature tai ei. = )

» Lokeroissa unessa.net