sunnuntaina 8.7.2007

Vilna ensituntumalta

Vilnassa sataa edelleen. Täksi päiväksi on luvattu kylmempää (17) kuin eilen, ja pelkkää sadetta. Huomiseksi (kun vietetään koko helvetin päivä sisätiloissa) on luvassa aurinkoa, tietenkin.

Kännykän karttasovellus on jo osoittatunut erittäin hyödylliseksi apuvälineeksi. Kiinnostavia kohteita on helppo merkata kartalle ja missä tahansa voi tarkastaa sijaintinsa GPS:n avulla. Kävelimme eilen pari tuntia ilman pienintäkään hajua optimaalisista reiteistä, pelkästään muutaman ”nyt ollaan tässä, eli hotelli on jossain tuolla päin”-tyylisen paikkatiedon avulla. Vieraaseen kaupunkiin on mukava tutustua vapaasti hortoillen ilman maanista kartalla kävelyä.

Vilna vaikuttaa ensinäkemältä erittäin kauniilta ja viihtyisältä kaupungilta. Puita ja puistoja on erittäin paljon, samaten vanhoja kauniita rakennuksia. Toisaalta hyvin suuri osa rakennuksista näyttää täysin asuinkelvottomilta, vaikka niissä selkeästi asutaan. Kauppojen ja muiden liikkeiden edustalla olevat pihat eivät yleensä ole millään tavalla päällystettyä tai edes siivottuja. Modernin rakentamisen ja pellon tyylisen piha-alueen yhdistelmä on jollain tavalla perverssi.

Löydän täältä paljon yhtäläisyyksiä (itselle tutumpaan) Viroon. Liikenne on sanalla sanoen järkyttävää, ja rakennusten julkisivuja on usein kunnostettu vain kadun puolelta siten, että näkymät sisäpihoille ja rakennusten sivustoille ovat usein räikeässä kontrastissa kadun puolen kanssa. Samaten kontrasti keskustan ja laitakaupungin välillä on huikea. Kävelykatujen ja liiketilojen valtaamassa keskustassa kaikki on uutta ja hienoa, laitakaupungilla ei niinkään. Varsinaisen vanhan kaupungin puolella emme vielä eilen ehtineet käymään, tänään käydään varmaankin kurkkaamassa miltä siellä näyttää.

Majoitumme pienessä hotellissa vajaan neljän kilometrin päästä ydinkeskustasta. Korttelin nurkalla oleva ruokakauppa on suomalaisen näkökulmasta käsittämätön. Suomessa ei yksinkertaisesti ole ensimmäistäkään kauppaa, jossa olisi edes puolet tuon kaupan valikoimasta. Kaupasta löytyy valtava palvelutiski leivonnaisille ja leiville, vastaava lihalle, kalatiski elävillä kaloilla (joiden näkemisestä aloin voimaan pahoin), suurta suomalaista Alkoa vastaava viinaosasto, sekä ainakin kahta Alkoa vastaavat kaljavalikoimat. Siidereitä oli pettymyksekseni valikoimassa erittäin vähän. (Ja niistä vähistäkin oli puolet suomalaista Fizziä – mikä vääryys.) Yllättäen täälläkin löytyy tavallisesta ruokakaupasta useita Suomalaisia tuotteita. Ja vähemmän yllättäen ne kaikki maksavat vain murto-osan siitä kuin mitä ne maksavat kotiSuomessa. (Negatiiviset rahtikustannukset…) Ruuan ja juomien yleinen hintataso on sellainen, että ostoksia maksaessa tulee väkisinkin sellainen olo, että myyjä laittoi pilkun väärään kohtaan.

Reissuvalokuvat siirtyvät verkkoon lähes reaaliajassa – niitä kannattaa seurata. (Myös Jyrkin valokuvia löytyy verkosta.)

lokeroissa viro, vilna, n95

Tämä merkintä on osa Unessa.netin Arkea, joka on yksi Suomen vanhimmista verkkojulkaisuista, jota on julkaistu vuodesta 1999. 

Unessa.net Arki 2007 heinäkuu