Valokuvamuisti

Siirsin vuosikausia koneella lojuneita kuvia verkkoon ja yhdistelin edesmenneen Arki:Mobilen kuvat samaan paikkaan muiden kanssa. Sivustolle syntyi uusi valokuvagalleria. Valokuvista löytyy suppea otos kaikista kuvistani vuodesta 2000 tähän päivään asti. Lähes vuosikymmenen kattava arkisto on melkoinen nostalgiapommi. Monet nyt julkaistuista vanhemmista kuvista ovat ennenjulkaisemattomia.

Flickrin mainion taustajärjestelmän ansiosta kuvien käsittely on erittäin helppoa. Tein Djangolla yksinkertaisen liitynnän Flickrin tarjoamaan ohjelmointirajapintaan, jonka kautta sivustolle synkronoidaan uusimmat kuvat ja muutokset (otsikoihin, kuvauksiin, tageihin) automaattisesti tunnin välein.

Kuvia voi selata vuoden ja tagien mukaan, sekä yksitellen kronologisessa järjestyksessä. Joihinkin tageihin olen lisännyt liittyviä tageja (ks. esim. kaverit), mikä mahdollistaa mielenkiintoiset ristiinlinkitykset eri tagien välillä.

Djangolla oli helppo tehdä myös muita pieniä kivoja yksityiskohtia. Voin tehdä kuville helposti selkolukuisia (ei autogeneroituja) URLeja, mikä on erityisen kätevää sellaisten kuvien kohdalla joihin viitataan paljon. (Esimerkiksi /valokuvat/2006/10/kantakohvik/). Olen jatkanut Arki:Mobilen kaltaista mobiilibloggausta Flickrissä, joten RSS-syötteistä on iloa kaikille jotka haluavat seurata gallerian päivityksiä uutislukijallaan. Syötteiden osoitteet ovat esillä valokuvien etusivulla ja kunkin tagin sivulla. Yleisen syötteen lisäksi kullekin tagille on oma syötteensä.

Muutamassa tunnissa kokoon kursimani galleria ei ole millään muotoa vielä valmis, vaikka se näyttää toimivan oikein kivasti jo nytkin. Ulkoasu ja merkkaus on vielä viilaamatta, hakukone puuttuu (sellainen löytyy Flickristä, tosin) ja Arki:Mobilen vanhat kommentit on vielä siirtämättä uusiin kuviin. Myös osa sisällöstä on vielä hieman sekaisin. Suurin ongelma sisällön suhteen on kieli: nyt uusissa ja vanhoissa merkinnöissä sekä tageissa on sekaisin suomea ja englantia. En tiedä mikä järkevin ratkaisu tähän olisi, mutta en joka tapauksessa pidä nykyisestä.

Tageilla terästetyt valokuvat ovat yksi osa Unessa.netin tämän vuoden suurta kasvojenkohotusprosessia. Lisää on tulossa :)

» Lokeroissa unessa.net, kuva, valokuvat