lauantaina 21.6.2008

Sähläyspäivä jälleen kerran.

Viron verkkopankit poikkeavat suomalaisista siten, että kaikki pankit tarjoavat vähintään kahta, mutta useimmat kolmea tai neljää eri tapaa kirjautua pankkiin. Suomalaisille tuttu käyttäjätunnus+salasana+turvaluku -metodi (tai jokin variaatio tästä) on useimmiten oletuksena, mutta se on erityisesti yrityskäytössä lähes hyödytön, sillä pankit ovat laittaneet tälle ”epäturvalliselle” kirjautumismenetelmälle 5000 kruunun (eli noin 320 euron) rajan kaikkiin toimintoihin. Eli jos käytössäsi on pelkästään peruspankkitunnukset, et voi maksaa 330 euron laskua tai tehdä 330 euron tilisiirtoa.

Ensimmäinen ”turvallinen” (lainausmerkit siksi, että turvallinen ja epäturvallinen ovat tällaisissa asioissa hyvin monesta muusta asiasta kinni kuin pelkästään kirjautumismenetelmästä) kirjautumismenetelmä on PIN-laskin. Tämä pieni laite korvaa tunnuslukutaulukon siten, että siihen syötetään kirjautumisvaiheessa kysyttävä vaihtuva turvaluku, minkä jälkeen laite laskee luvulle vastaluvun. Tämä syötetään vastaukseksi pankille ja pääset kirjautumaan sisään.

Toinen vaihtoehto turvalliseeen kirjautumiseen on ID-kortti, eli paikallinen kuvalla ja sirulla varustettu kelakortti. Kortti lukijaan, kortin (ei pankin) pin-koodi selaimelle ja olet pankissa. Tämä on erittäin kätevä ja nopea tapa kirjautua pankkiin, ja myös lukemattomiin muihin palveluihin. (ID-kortilla voi Virossa maksaa verot, allekirjoittaa kaikki mahdolliset valtionhallinnolle menevät viralliset dokumentit sekä kirjautua pankkeihin ja muihin palveluihin – kaikki ilman erillisiä tunnuksia ja salasanoja.) Tähän tarvitaan vain tietokoneeseen asennettava kortinlukija, johon ID-kortti asetetaan.

En tietenkään tiennyt tuota ”epäturvallisten” kirjautumisten maksurajaa, vaan kävin nostamassa tilieni maksurajoja konttorissa käsin. Virkailija ei maininnut asiasta edes siinä vaiheessa kun kerroin etten saa laskua maksettua, vaan kiltisti nosti maksurajaa. Vaan silläpä maksurajalla ei ole mitään tekemistä verkkopankin rajojen kanssa, joten koko sähläys tuli tehtyä ihan turhaan. Ja laskut jäi maksamatta. Maanantaina hankin ID-kortin lukijan.

Onneksi Härmassa oli sentään hyvää ruokaa.

Tämä merkintä on osa Unessa.netin Arkea, joka on yksi Suomen vanhimmista verkkojulkaisuista, jota on julkaistu vuodesta 1999. 

Unessa.net Arki 2008 kesäkuu