keskiviikkona 22.10.2008

Vaalilupaus

Kävin äänestämässä eilen. Ennakkoäänestys yliopistolla oli suunnilleen yhtä hyvin markkinoitu kuin intergalaktisen ohkulkutien piirrustukset Alpha Centaurissa.

Yliopiston etusivulla on varmaankin iso maininta ennakkoäänetysmahdollisuudesta? No ei välttämättä. Ainakin sieltä löytyy edes pieni maininta? No ei kyllä löydy edes pientä mainintaa. Uutisista sentään? Ei. No mutta TYY on sentään valveutunut järjestö, kyllä nyt ylioppilaskunnan sivuilla ainakin on maininta? Ei voittoa. No, Tylkkäristä ne tärkeät uutiset on aina ennenkin luettu, niiden sivuilla on varmasti tietoa yliopistonmäen ennakkoäänestyspaikasta ja sen aukiolosta! Ei muuten ole. Kaikkein hupaisin löytö tuli interaktiivisesta äänestyspaikkakartasta, johon oli kyllä merkitty muut ennakkoäänestyspaikat, mutta ei yliopistonmäen luonnontieteiden talon pistettä. Kerrassaan esimerkillistä tiedotustoimintaa!

Tämähän on juuri sitä mitä nuorten, politiikasta vähän jos ollenkaan kiinnostuneiden aktivoimiseksi pitääkin tehdä: piilotetaan äänestyspaikat! Tulee äänestäminenkin paljon jännemmäksi kun ensin pääsee pelaamaan kuurupiiloa.

Tiedoksi niille Turun Yliopiston opiskelijoille jotka eivät äänestäneet ennakkoon: hyvin todennäköisesti seuraavienkin vaalien aikana voit kavuta portaat ylös yliopistonmäelle ja suunnata tiesi luonnontieteiden talo ykkösen aulaan, jossa on helppoa ja nopeaa äänestää. Menet sisään, saat lapun, menet tuhertamaan numeron tai kirkkoveneen – eikä pidä unohtaa aina yhtä ovelaa tyhjän lipun taktiikkaa –, minkä jälkeen näytät henkkarisi söpölle neidille (onnisti tällä kertaa, vaikka ei kysynytkään puhelinnumeroa. Ei ne ikinä. Mut mä kyllä. Aina) ja suljet lipukkeesi äänestyskuoreen.

En ymmärrä miksi tuota kokonaiskestoltaan korkeintaan minuutin mittaista operaatiota pitää opettaa erinäisin lehtisin ja megavitunisoin verkkosivuin, enkä etenkään sitä, että jos kerran ihmisiä halutaan äänestämään, miksei helposta vaihtoehdosta (tule kun sinulle sopii ja kun satut olemaan lähellä, sen sijaan, että juuri sinä yhtenä päivänä kun varmasti olet krapulassa, tuulee ihan saatanasti ja sataa räntää vaakatasossa) viestitä näkyvästi.

Oma vaalilupaukseni seuraaviin vaaleihin, mitkä ikinä ne sitten ovatkaan: ellei tietoa äänestyspaikasta ja tavasta löydy helposti verkosta, jätän äänestämättä.

Tämä merkintä on osa Unessa.netin Arkea, joka on yksi Suomen vanhimmista verkkojulkaisuista, jota on julkaistu vuodesta 1999.



 

Unessa.net Arki 2008 lokakuu