tiistaina 18.3.2008

Miksi blogikeskustelujen seuraaminen on niin hankalaa?

Blogien kommenttikeskustelujen seuraaminen voi olla välillä tuskastuttavan hankalaa. Kun osallistun keskusteluihin useissa blogeissa ympäri verkkoa, haluaisin jotenkin helposti pysyä kärryillä näiden keskustelujen etenemisestä. Tämä on ongelmallista lähinnä silloin kun järjestelmä ei tarjoa mahdollisuutta erillisen merkintä- tai edes sivustokohtaisen kommenttisyötteen tilaamiseen.

Jotkut järjestelmät antavat mahdollisuuden vastausten toimittamisesta sähköpostitse, mutta kuka nyt tällaisina spämmiaikoina haluaisi levitellä osoitettaan tuntemattomille sivustoille. Tämän ongelman ratkomiseksi on kehitetty myös web-palveluita, jotka periaatteessa lieventävät tuskaa, mutta useimmiten eivät kuitenkaan ole riittävän helppokäyttöisiä jotta niitä jaksaisi opetella käyttämään.

WordPress-julkaisualustan yksi eniten rakastamistani ominaisuuksista on se, että perusteemoissa (joita suurin osa bloggaajista käyttää) on selkeät tilauslinkit merkintäkohtaisille kommenttisyötteille ja useimpien käyttämät fiksut URLit on helppo häkätä; kommenttisyöte löytyy yksinkertaisesti kirjoittamalla URLin loppuun feed/.

Unessa.netin osalta tilanne on tällä hetkellä surkea: kommenttisyöte (RSS) kyllä on (vaikkakin hassusti rikki kun se näyttää haamupäivityksiä, enkä keksi mikä siinä pissii), mutta ei merkintäkohtaisesti (etenkään kun eri tyyppisiä merkintöjä on kymmeniä: Arjen merkinnät, kaikkien muiden blogien ja podcastien merkinnät erikseen, linkit, valokuvat, jne. Kaikesta mitä voi kommentoida, pitäisi tarjota myös oma minisyöte.) Nähtyäni Mark Pilgrimin mielenkiintoisen toteutuksen, sain itseeni vähän lisäpontta toteuttaa jotain vastaavanlaista myös itselleni. Mutta sitä ennen voisi nyt ainakin näiden luetuimpien osien syötteet laittaa kuntoon.

Blogikeskustelujen seuraamiseen pitäisi kehittää joku helppo ja yksinkertainen ministandardi. Vaikka nyt vähintään sellainen, että jos URLia voi kommentoida, sen perästä pitäisi löytyä toinen feed/ URL, joka toimisi syötteenä ko. sivun kommenteille. Näistä viestiminenkin on hankalaa, mutta se onkin sitten jo kokonaan toinen murhe.

Päivitys: Puolen tunnin näpertelyn jälkeen nyt Arjen, Vaihtoehtoisen Arjen, sekä linkkilistan kommenteista saa merkintäkohtaiset kommenttisyötteet URLista feed/. Rakastan Djangoa :) Lisäilen vastaavat syötteet ja jonkinlaiset vihjeet niiden olemassaolosta lopuille parillekymmenelle mallille joskus paremmalla ajalla.

Tämä merkintä on osa Unessa.netin Arkea, joka on yksi Suomen vanhimmista verkkojulkaisuista, jota on julkaistu vuodesta 1999. 

Unessa.net Arki 2008 maaliskuu