sunnuntaina 19.2.2017

Seuraa nörttikieltä

Seuraa nörttikieltä;

Vanhat Arjen merkinnät on arkistoitu kolmeen eri muotoon, ensimmäiset vuodet (~99-04) staattisiksi sivuiksi ja myöhemmin kahdelle eri kotikutoiselle julkaisujärjestelmälle. Nyt on hyvä hetki mankeloida nämä kaikki samaan muotoon, mutta pitkäikäisen ja fiksun ratkaisun keksiminen on vaikeampaa kuin luulisi.

Sen jälkeen, kun on päässyt sellaisista muinaisjäänteistä kuin SSI includeista, phtml-tiedostopäätteistä ja satunnaista logiikkaa sisältävistä php-tiedostoista, jää jäljellä eri tasoista HTML-merkkausta viime vuosituhannen puolelta ties kuinka monen DTD:n muodossa. Koska lopputulos menee nyt (jälleen uuteen) julkaisujärjestelmään, haluan mukaan ylläpitotyökalut jokaiselle sivulle, joten niihin on tavalla tai toisella upotettava jotain logiikkaa.

Itse tiedostot on helppo lukea levyltä, mutta käsin tehtyjä sivuja ei käytännössä voi parsia automaattisesti, joten järjestelmään on vanhimmista sivuista tallennettava enemmän tai vähemmän kokonainen lähdekoodi sellaisenaan. Helpoin ja yksinkertaisin tapa ylläpitotyökalujen lisäämiseen olisi korvata vanhojen sivujen lopetustagit oheisella neljän rivin templatella, mutta tämä tuntuu ja näyttää niin rumalta että tekee pahaa edes ajatella näin.

Jos palaa pari askelta taaksepäin, loogisin vaihtoehto vanhimpien sivujen arkistointiin olisi tottakai muuttaa sivut sellaisinaan yksinkertaisiksi, staattisiksi html-sivuiksi. Mutta tätä pitkään harkittuani tulin siihen tulokseen, että Arjen ja koko svuston DNA perustuu hiekkalaatikon filosofiaan, ja siihen, että asiat elävät ja mukautuvat jatkuvasti. Siispä en kulje aidassa olevasta portista, vaan väkisin sen vierestä aidan yli.

Kuten niin monessa muussakin asiassa.

lokeroissa meta, arkistointi, webdev

Tämä merkintä on osa Unessa.netin Arkea, joka on yksi Suomen vanhimmista verkkojulkaisuista, jota on julkaistu vuodesta 1999. 

Unessa.net Arki 2017 helmikuu