Jalat alta

Uusi iMac on upea. Sisäänrakennettu web-kamera, kaukosäädin, täydellinen mediaohjelmisto, polttava DVD-asema ja koko komeus paketissa josta lähtee vain yksi johto. Oma käsitykseni unelmien kotitietokoneesta sai juuri nimen iMac.

iMacin kauko-ohjain tiivistää hyvin sen koko suunnittelufilosofian: siinä on kuusi näppäintä. Siis vain yksi näppäin lisää iPodista tuttuun viisikkoon. Jos kuudella näppäimellä pystyy ohjaamaan tietokonetta, sen käyttö ei voi olla vaikeaa – se on siis suunniteltu ihmisille. Kerrankin. (Vertailun vuoksi, montako näppäintä on keskimäärin TV:n kaukosäätimessä? 30? 40? Entä DVD-soittimen? 60? 70? Ja joku vielä ihmettelee miksei osaa käyttää niitä.)

Apple on oikeilla jäljillä. Tietokoneessa ei ole kyse harmaasta hurisevasta pömpelistä, josta lähtee lukematon määrä erilaisia johtoja. Eikä myöskään toinen toistaan oudommista virheilmoituksista, ihmiselle vieraasta termistöstä tai viruksentorjuntaohjelmista. Tämän vuosituhannen tietokoneen kuuluu olla laite, jolla voi tehdä asioita ilman että kone tulee tielle. Sen tulee olla suunniteltu ihmisen käytettäväksi, ihmistä varten.

Kuten iMac.