Kohti uutta webiä

Tietoa Arjesta on uusi sivu, johon on tarkoitus koota paitsi yleisiä tietoja arjesta, myös ohjeita sivuston käyttöön. ”Mutta eikö käytettävyskonsultin sivujen tulisi olla niin helppokäyttöiset ettei käyttöohjeita tarvittaisi?”, kuuluu takarivistä. Toki, siihen luonnollisesti pyrin, mutta Arkeen hiljattain lisätyt ja lähitulevaisuudessa lisättävät ominaisuudet ovat niin uusia asioita kaikille verkon käyttäjille, että perustietoutta tarjoavista ohjeista ei liene ainakaan haittaa. Jos tietosivulta mielestäsi puuttuu jotain, kerro siitä.

Unessa.netin viimeaikaiset muutokset ovat tuoneet sivustoa lähemmäs uutta webiä. Tämän hetken yksi kuumimmista pörinäsanoista on Web 2.0. Termille on useita määritelmiä, mutta itse koen sen askeleeksi lähemmäs yhteisöllisyyttä. Keskustelu ja kommentointi, tagit, RSS-syötteet ja permalinkit auttavat kutomaan yhä tiiviimmin linkitettyä ja henkilökohtaista web-kokemusta. Yhä suurempi osa webin sisällöstä muodostuu sivuston käyttäjien, ei ylläpitäjän, vaikutuksesta.

Uusi web korostaa myös pitkää häntää, jota olen Unessa.netissä pitänyt aina tärkeänä. Pitkä häntä on kumulatiivisen historian voimaa. Se tarkoittaa sitä, että vaikka muutama tuorein merkintä kerää huikeasti enemmän huomiota kuin keskimääräinen arkistomerkintä, valtaosa kaikesta huomiosta kertyy kuitenkin niistä vanhoista merkinnöistä, pitkästä hännästä. Kaikki Unessa.netin kehitystyöt ovat kautta sivuston historian tähdänneet siihen, että arkistot ja vanhat merkinnät säilyvät edelleen nähtävissä eivätkä liiku mihinkään. Tulevaisuuden webissä emme toivottavasti näe enää niin paljon rikkinäisiä linkkejä kuin nykyään.

Ja mitä kaikkea onkaan vielä tulossa. Tällekin sivustolle.

» Lokeroissa unessa.net, web, meta