Mikä on julkaisujärjestelmä

Elina K lähetti (joskus aikojan sitten) palautetta:

Arjen uudistus on tosiaan näkynyt, ja suuntaus on selkeästi parempaan päin. En vain oikein ymmärtänyt, mitä konkreettisesti teit. Eli mikä tämä uusi julkaisujärjestelmä konkreettisesti on? Olen valitettavasti niitä, jotka eivät kovin paljon ymmärrä näistä asioista, mutta olen kuitenkin utelias. Jos voisit valaista minua muutamilla esimerkeillä, että ymmärtäisin kokonaisuuden.

Odotin aikani luullen, että keksisin jonkun hyvän ja tyhjentävän vastauksen. En keksinyt. Mutta yritetään nyt kuitenkin.

Kokonaisuutta on ehkä vaikea ymmärtää ilman, että tietää minkälainen prosessi web-julkaisu on. Perinteisesti yhden sivun julkaisun työvaiheisiin on kuulunut sivun luominen joko käsin tai siihen tarkoitetulla ohjelmalla, valmiin sivun siirtäminen palvelimelle siirtoon tarkoitetulla ohjelmalla, ja lopuksi sivun linkittäminen muihin sivuihin. Erityisesti jälkimmäinen vaihe on manuaalisessa julkaisussa pitkästyttävä, koska siihen voi hieman tilanteesta riippuen liittyä usean eri sivun muokkaamista (ts. editointia omalla koneella ja siirtämistä web-palvelimelle) ja usein päivittyvällä sivustolla työ on lähes aina itseään toistavaa.

Web-sivu koostuu useista osista, joista lukijalle näkyvä osuus (teksti, ulkoasu, kuvat, linkit) ovat vain pieni osa. Mitä suuremman osan sivusta tekee käsin, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sekaan eksyy virheitä. Samaan tapaan kuin tekstieditoreissa on oikolukutoiminto, web-sivujen rakenteellisen eheyden voi voi tarkistaa ns. validaattorilla, mutta tämäkin pitää (työkalusta riippuen) tehdä käsin. On olemassa kalliita web-julkaisuun tarkoitettuja ohjelmistoja jotka osaavat tehdä em. työvaiheista kaikki kolme ja vielä lisäksi validoida tuotetun koodin eheyden, mutta niissäkin on puutteita ja parhaimmat niistä ovat todella kalliita.

Manuaalisessa web-julkaisussa on siis omat ongelmansa. Mitä on sitten automaattinen web-julkaisu? Se on niitä julkaisujärjestelmiä. Julkaisujärjestelmät ovat useimmiten webissä toimivia ohjelmistoja, joiden tehtävänä on huolehtia kaikesta konepellin alla tapahtuvasta toiminnasta. Yksinkertaisimmillaan käyttäjä kirjoittaa tekstin ja kone tekee kaiken muun. Aivan noin yksinkertaista se ei käytännössä tietenkään ole, mutta periaatteessa näin.

Arjen uusi julkaisujärjestelmä on webissä toimiva ohjelmisto, jonka avulla mm. merkintöjen aikaleimat, pysyvät osoitteet ja arkistot luodaan automaattisesti. Arjen julkaisuun kehittämäni järjestelmä poikkeaa muista vastaavista mm. siten, että se sallii myös rinnakkaisen manuaalisen julkaisun ja mahdollistaa mm. sivujen URL-osoitteiden ja merkintäkohtaisen ulkoasun täydellisen hallinnan.

Käytännössä uusi järjestelmä on helpottanut ja nopeuttanut omaa julkaisuprosessiani melkoisesti. Se on myös antanut kaivatun piristysruiskeen Arjen kehittämiselle. Parin kuukauden käytön jälkeen uuden järjestelmän kehitys on ollut oikea ratkaisu ja suuntakin tuntuu nyt jatkokehityksen suhteen oikealta. Toivottavasti nämä ratkaisut heijastuvat positiivisesti myös lukijoille jatkossakin.

» Lokeroissa palaute, meta, nörtteily