Muuttohässäkkää

Kirjoitin maaliskuussa:

Mikäli kaikki sujuu odotetusti, Unessa.net-sivustoa pyörittävä palvelin vaihtuu huhtikuun aikana. … Mikään muu ei vielä tässä vaiheessa ole varmaa kuin se, että muuttohässäkkä tulee olemaan iso.

Tänään on huhtikuun viimeinen päivä, eikä muuttoa ole vielä edes aloitettu. Syitä on ollut kaksi: 1) odottamattomat työkiireet ja 2) ongelmat Planeetan virtuaalipalvelimen kanssa. Yhdistelmä on ollut poikkeuksellisen ärsyttävä, sillä niinä lyhyinäkään hetkinä kun on ollut aikaa, en ole päässyt tekemään mitään muuton edistämiseksi. Tilanne näyttäisi onneksi nyt ratkeavan Nebulan avulla. Planeetan virtuaalipalvelimen sijaan Unessa.netin uusi koti tulee sittenkin olemaan Nebulan hoivissa, ihan aidolla omalla serverillä. Ratkaisu on kohtuullisen kallis, mutta harrastuksiin meneviä rahojahan ei kuulu laskea :)

Käytännön haasteita

Tämä sivusto on osoittanut elinaikanaan hyvin hiivamaisia piirteitä laajentumiskykynsä osalta. Hyvissä ajoin ennen muuttopuuhia aloittamani siivousrakan jälkeenkin julkisen juurihakemiston alta löytyy noin 800 Mt dataa. Lisäksi muilla servereillä on kaistan säästämiseksi säilössä noin 300 Mt kuvia, videoita ja äänitiedostoja.

Yksittäisiä HTML- ja php-tiedostoja on tuhansia. Sivustolla on myös wanhempia shtml-tiedostoja, perl- ja cgi-skriptejä ja ties mitä muuta. Jokaikisen tiedoston toiminta pitäisi varmentaa myös uudelle palvelimella, jottei sivusto ole täynnä virheilmoituksia ja toimimattomia sivuja palvelimen vaihdon jälkeen. Urakka on valtava.

Käytännössä minulla ei ole pienintäkään mahdollisuutta kaikkien sivujen manuaaliseen tarkistamiseen, mutta oikeiden työkalujen avulla voi varmistua siitä, että suurin osa sivuista toimii vaihdoksen jälkeen normaalisti. Käytetyimmät sivuston osat käyn luonnollisesti läpi kokonaisuudessaan käsin.

Oman haasteensa siirtötyöhön tuo myös se, että uuden ympäristön myötä haluan luonnollisesti saada palvelimen asetuksista mahdollisimman nykyaikaiset ja skaalautuvat, mutta toisaalta pitää ottaa huomioon myös sivut, jotka rakennettiin vuoden 2000 alkupuolella – aivan erilaisilla tekniikoilla kuin mitä nykyään.

Sivuston hiekkalaatikko-funktio siis ainakin toteutuu tämän hässäköinnin yhteydessä.

Teknisiä uudistuksia

Uusi koti tuo mukanaan paitsi supernopean palvelimen, myös lukuisia ohjelmistopäivityksiä. Kaikki ohjelmistouudistukset tähtäävät samaan asiaan: nopeampaan ja luotettavampaan toimintaan. Uuden palvelimen käyttöjärjestelmänä on maaliskuun lopulla julkaistu Fedora Core 5. Käyttäjille eniten näkyvän osan, web-palvelimen, toiminta muuttuu konepellin alla radikaalisti. Nykyistä sivustoa pyörittävän Apachen rinnalle tulee Lighttpd, joka huolehtii jatkossa mm. mediasisällön (kuten kuvien ja äänen) tarjoilemisesta. MySQL-tietokannan seuraksi uudelle palvelimelle tulee käyttöön myös PostgreSQL, mikä mahdollistaa astetta järeämpiä leikkejä tietokantojen kanssa.

Kokonaan itse hallittavaan palvelinympäristöön siirtyminen on kehittäjän näkökulmasta suunnilleen sama asia kuin vapaudu vankilasta-kortti. Jatkossa sivuston toteutuksia ei rajoita enää tekniset puitteet, vaan ainoastaan mielikuvitus. Rakentamallani testipalvelimella pyörii sulassa sovussa esimerkiksi Django ja Ruby on Rails, joiden avulla erilaisten sovellusten kehittäminen on paitsi nopeaa, myös mukavaa. Unessa.netin tulevaisuus näyttää hyvin iloiselta :)

» Lokeroissa meta, nörtteily