Muutosten aika

Muuttaminen on jännittävää puuhaa. Web-sivuston kohdalla se on erityisen jännittävää, koska itse muuttotohinassa menee oma aikansa. Unessa.netin kuusivuotisen historian aikana ei onneksi ole tarvinnut mietitä tällaisia asioita vielä kertaakaan. Päätin jossain vaiheessa alkuvuodesta, että nyt on kuitenkin aika käydä uusien haasteiden ja mahdollisuuksien pariin siirtämällä sivusto palvelimelle, jolla voin tehdä mitä tahansa. Lukijoille muutos näkyy toivottavasti entistä elävämpänä ja toimivampana sivustona.

Vuosi 2000 tuntuu nyt niin kaukaiselta, että on vaikea muistaa millaista elämä silloin oli. Olin onnellisesti kihloissa Sallan kanssa, autossa soi Donkkareiden Hyvää Yötä ja Huomenta, ja verkkoa selattiin ISDN- tai modeemilinjan läpi Netscape 4 ja Internet Explorer 4 -selaimilla (tosin valtaselain taisi jo olla IE 5). Ensimmäisen vuoden jälkeen tuntui huikealta, että sivustolle löysi vuoden aikana 15 000 kävijää.

Maaliskuu 2006 saattaa jäädä sivuston historiaan kuukautena, jolloin ylitettiin ensimmäisen kerran sadantuhannen kuukausittaisen kävijän rajapyykki. Sivulatausten ja kaistankulutuksen kasvaessa myös tekniset tarpeet sivuston ylläpitoon ovat kasvaneet. Esimerkiksi Omenatarhapodcast on yksi Suomen kuunnelluimmista podcasteista (huh?) ja sen lähetyksiä ladataan useita kymmeniä gigatavuja kuukaudessa. Tiedonsiirtomäärät ovat niin huikeita, että joudun jakamaan niitä tällä hetkellä yhteensä viidelle eri palvelimelle (joita mm. Syneus sponsoroi).

Uuden palvelimen sivustolle tarjoaa Planeetta.net. Heidän palvelunsa on toiminut parin kuukauden testijakson ajan erinomaisesti ja saamani asiakaspalvelu on ollut todella hyvää. Koska Unessa.net on näkynyt jonkun verran myös muissa medioissa, he lupautuivat sponsoroimaan osan palvelinvuokrasta vastineeksi näkyvyydestä tällä sivustolla. Eli lisää kehuja on siis luvassa :)

Mikäli kaikki sujuu odotetusti, Unessa.net-sivustoa pyörittävä palvelin vaihtuu huhtikuun aikana. Kovin haaste itselle on saada siirtymästä sellainen, että kävijät eivät huomaa sitä millään tavalla. Mikään muu ei vielä tässä vaiheessa ole varmaa kuin se, että muuttohässäkkä tulee olemaan iso.

» Lokeroissa unessa.net, meta