Näetkö valon?

Välillä tuntuu turhauttavalta kun niin harvat näkevät webin mahdollisuuksia. Kotisivut ovat käyntikortteja, verkkokaupat tuoteluetteloita ja tietokone on yhtä kuin sähköposti, Word ja Excell. Mitä tuhlausta!

Suomen innovatiivisuutta ja IT-alan huippuosaamista usein toitotetaan mediassa, mutta itse näen päivittäin vain toinen toistaan järkyttävämpiä esimerkkejä. (Viimeisimpänä tänään uutisoitu Ineon uusi palvelu, josta tuli ensinäkemältä sellainen fiilis, että en kehtaa enää tästä lähtien kertoa kenellekään, että tuossakin lafkassa on tuttuja töissä.) Missä on Suomalainen Osaaminen tai nykyaikaiset semanttiset ja standardin mukaiset toteutukset? Ja mikä tärkeintä, missä ovat ne innovatiivisiä verkkoon tukeutuvia liikemalleja hyödyntävät yritykset?

Surullinen tosiasia on se, että niin kauan kuin mainos- ja viestintätoimistot toteuttavat suurimman osan yritysten verkkopalveluista, ne tulevat imemään yhtä rankasti kuin nykyäänkin. Ja niin kauan kuin isot konsulttitalot suunnittelevat ja toteuttavat julkishallinnon verkkopalveluja, joudumme elämään Suomessa web-yhteiskunnan kivikautta. Mainostoimistot eivät osaa, isot yritykset eivät välitä.

Tiedän, että Suomessa on useita osaavia ammattilaisia täynnä loistavia ideoita, mutta näiden taidot tuntuvat hukkuvan johonkin. Todennäköisimmin kaikkein terävimmät ideat hioutuvat tylsiksi suurten organisaatioiden rattaissa, tai sitten ne hylätään uudistuksia pelkäävien asiakkaiden toimesta.

Suomalaisten pitäisi avata silmänsä ja olla rohkeampia. Muutaman vuoden päästä tällaisen piskuisen maan on mahdotonta yrittää kilpailla muulla kuin huippuosaamisella ja se osaaminen ei toden totta synny siten, että odotetaan muiden tekevän jotain ensin. Nokia uskalsi ratkaisevalla muutoksen hetkellä panostaa kännyköihin. Kuka uskaltaa panostaa verkkopalveluihin tänään?

Valitettavasti pelkkä budjettiin kirjaaminen ei yksin auta ellei ole järkevää kokonaiskuvaa siitä miten verkkopalvelut auttavat organisaation muuta toimintaa. Innovatiivinen panostus vaatii uskoa siihen, että erilainen lähestymistapa vanhoihin toimintatapoihin tuo jotain lisäarvoa sekä organisaatiolle itselleen, että sen asiakkaille.

Hengitä, Ville. Hengitä.

» Lokeroissa työ