tiistaina 4.12.2007

YLE.fi uusi kasvonsa

YLEn uusi etusivu näyttää hyvältä. Enkä tarkoita ulkoasullisesti, vaan kokonaisuutena. Saavutettavuutta, fiksusti merkattua koodia, avoimen lähdekoodin apuvälineitä ja mikroformaatteja. Nyt ollaan ehdottomasti hyvällä suunnalla!

Koska en omista televisiota, käyn ylen sivuilla lähinnä uutisten perässä tai satunnaisesti jonkun tietyn ohjelman sivuilla. Uusittu navigaatio ohjaa huomattavasti aikaisempaa paremmin hakemaani sisältöön. Nyt voin kuvitella jopa löytäväni huikean laajalta sivustolta jotain. Mikä hienointa, etusivun tekniseen laatuun ja nykyaikaisuuteen on selkeästi kiinnitetty huomiota. Vaikka lopputulos jääkin vielä etäälle validista koodista, sivuja on optimoitu saavutettaviksi ja niillä on käytetty jopa mikroformaatteja – suuri plussa.

Tätä kirjoitettaessa sivua koristava jouluteema on omaan silmääni melko räikeä (muun sisällön suhteen), mutta ajatus yleisfiiliksen helposta teemattavuudesta on kiva. Kohtuudella käytetty JavaScript tuo mukavaa notkeutta sivujen käyttöön kuitenkaan tekemättä niistä liian kilkemäisiä.

Uudistuksen myötä vasta etusivu ja muutama pääsivu ovat ehtineet uusiin vaatteisiin. Kontrasti vanhempien sivujen kanssa on (teknisen laadun suhteen) isohko, ja täydellistä yhdenmukaisuutta huikean laajalle sivustolle ei kannattane odottaa ihan pian. Vaikka uusitut sivut ovat teknisesti hyvä harppaus eteenpäin, niissäkin on vielä paljon parantamista. Käyttäjien kommentit uudistuksesta ovat tuttuun tapaan pitkälti pelokkaan negatiivisia.

YLE kärsii ymmärtääkseni samankaltaisista teknisistä kahleista kuin iso BBC-serkku britanniassa. (BBC on ulkoistanut kaikki tietojärjestelmänsä Siemensille, joka ei ymmärrä webistä mitään. YLE on puolestaan tappelemassa kankean Java-pohjaisen järjestelmän käyttöönoton kanssa.) BBC:llä on tehty valtavia ponnisteluja puutteellisten järjestelmien kiertämiseen, mutta tekniset rajoitteet ovat silti aina läsnä. YLEn uusilla sivuilla tällaisista ongelmista ei näy jälkeäkään, mutta voin hyvin kuvitella miten ne mahdollisesti hankaloittavat tulevaa kehitystä ja sen tärkeän viimeisen silauksen toteutusta.

Jos YLE Areenaan on tulossa yhtä hyvään suuntaan meneviä uudistuksia, maksaisin mielelläni TV-lupamaksun kaltaista tukea YLElle verkkopalveluiden tarjoamisesta. Olen iloinen siitä, että tällaisella piskuisella maalla on käytettävissään ilmaisia ja laadukkaita tieto- viihde- ja opetuspalveluita verkossa. Pitäkää tämä kurssi, YLEläiset!

lokeroissa yle, web, tv

Tämä merkintä on osa Unessa.netin Arkea, joka on yksi Suomen vanhimmista verkkojulkaisuista, jota on julkaistu vuodesta 1999. 

Unessa.net Arki 2007 joulukuu