maanantaina 8.10.2007

Iltaleikkejä

Illat ovat taas yhtä leikkimistä nyt kun kissat ovat taas täällä. Kun vetäydyn illalla sänkyyn koneen (kehno, joskin helppo korvike naiselle) kanssa, seuraa vähintään puoli tuntia ravaamista leluhiirien, pillien ja muiden retuutettavien kanssa. Meillä kaikilla on asioita joiden perässä jaksamme ravata loputtomasti.

Vietin viikonlopun pitkästä aikaa Unessa.netin parissa. Edelliskesänä alkanut suurremontti on edelleen auttamattomasti vaiheessa. Vaikka monet sivuston pääosista (kuten linkkilista, valokuvat, Omenatarha, Utu, Hoyci, unessa ja web) on siirretty uudelle alustalle, suuri osa on vieläkin siirtämättä. Vuosi sitten kirjaamani tavoite ”koko Unessa.net täydellisesti Djangoistettu vuoden 2007 loppuun mennessä” vakuttaa tällä hetkellä melko tiukalta. Jos tästä projektista on tähän mennessä oppinut jotain, niin ainakin sen, että Unessa.netin kaltaisen isohkon sivuston remontontiin kuluvaa aikaa on lähes mahdotonta arvioida mielekkäällä tarkkuudella.

Työn laajuuteen vaikuttaa merkittävästi se kuinka paljon haluaa tehdä kerralla. Esimerkiksi, kun sivu siirretään wanhasta puolistaattisesta php-fileestä aidosti dynaamiseksi sivuksi sisällönhallintajärjestelmään, erotetaanko siitä samalla sisältö ja ulkoasu? Korjataanko HTML-merkkausta? Jos, niin kuinka paljon; muunnetaanko taulukot tyyleiksi vai korjataanko pelkästään alkuperäistä DTD:tä rikkova merkkaus? Lisätäänkö sivuihin metadataa (kuten tageja)?

Olen koittanut löytää näissä kysymyksissä jonkinlaisen järkevän välimaaston riippuen kulloisestakin tilanteesta. Kompromissit saattavat pitkällä aikavälillä johtaa siihen, että joitain sivuja on käytävä läpi uudestaan, mutta toisaalta ne ovat myös pakollisia jos työn haluaa saada valmiiksi järkevässä ajassa. Esimerkkinä keväästä asti läpi käymäni Arjen vanhat merkinnät. Reilun kahden tuhannen merkinnän muunto uuteen järjestelmään on tehtävä suurimmaksi osaksi käsin. Näissä otin tavoitteeksi sen, että merkintöjen kaikki rikkinäiset linkit korjataan sikäli kun mahdollista, kaikki kuvalinkit automatisoidaan ja kaikkiin merkintöihin lisätään tagit. Merkintöjä pystyy siirtämään optimitapauksessa noin 20 tunnissa, kun ei ota mukaan poikkeavilla ulkoasuilla olevia merkintöjä. Lyhyen oppimäärän matematiikalla optimisiirtoaika on siis noin 100 tuntia, mikä on vähintään puolet pienempi kuin todellinen siirtoaika. Jos työtä tekisi siis tunnin päivässä joka päivä, siirtoon kuluisi (optimilaskelmien mukaan) yli kolme kuukautta. Realistinen arvio on paljon enemmän.

Kaikenlaisiin harrastuksiin sitä jaksaakaan energiaansa tuhlata. Olen optimistinen sen suhteen, että tästä kaikesta rakentuu kokonaisuus, joka on tehdyn työn arvoinen.

Lisää teetä.

Tämä merkintä on osa Unessa.netin Arkea, joka on yksi Suomen vanhimmista verkkojulkaisuista, jota on julkaistu vuodesta 1999. 

Unessa.net Arki 2007 lokakuu