Kasvaako Wikipedia aikuiseksi?

Vuosi sitten lahjoitin Wikimedia-säätiölle rahaa Wikipedian ylläpitoa ja kehitystä varten. Tänä vuonna jätin lahjoituksen tekemättä. Wikipedia on muuttumassa aikuismaiseksi (sanan pahimmassa mahdollisessa merkityksessä).

Englanninkielisen pääsivuston postituslistalla kerrottiin muutama päivä sitten, että Wikipedian linkkeihin lisätään nofollow-attribuutti. Muutos tarkoittaa sitä, että hakukoneiden robotit eivät enää seuraa (eivätkä siis indeksoi) Wikipediaan lisättyjä linkkejä. Tämä vaikuttaa todella monien sivustojen hakukonenäkyvyyteen, sillä esimerkiksi Google painottaa sivustolle osoittavia linkkejä sivun sijoitusta laskiessaan. Muutos näyttää koskevan myös suomenkielistä Wikipediaa, jolta on linkkejä myös Unessa.net-sivustoon.

Päätöksen taustalla on toive siitä, että mainos- ja muita roskalinkkejä postittavat tahot jättäisivät Wikipedian rauhaan. Päätöstä on kritisoitu mm. siksi, että Wikipedia ei tue enää sitä samaa web-yhteisöä, joka luo sille jatkuvasti sisältöä. Toive vandalismin kitkemisestä on muutenkin aika kummallinen, sillä Wikipedian koko idea perustuu nimenomaan itsekorjaavaan mekanismiin, eli siihen, että kunnolliset käyttäjät korjaavat rötöstelijöiden jäljet.

Linkkimuutosta enemmän itseäni on viimeaikoina alkanut yhä enemmän ärsyttää Wikipediassa tapahtunut kulttuurillinen muutos entistä aikuismaisempaan suuntaan. Sivustolta, jolta löytyy muun muassa lista isorintaisista naisnäyttelijöistä, tuskastuttavan yksityiskohtainen sivu lonkeropornosta, tietoa Olli ”liian hapokasta” Hokkasesta ja ties mihin sfääreihin ulottuvaa keskustelua Hot Dogeista, poistetaan päivittäin täysin järkeviä ja monella tapaa hyödyllisiä artikkeleja erinäisiin puolivillaisiin ”periaatteisiin” vedoten. Wikipedian suurin arvo on sen syövereistä löytyvistä joskus turhiltakin tuntuvissa artikkeleissa, jotka ovat sellaisia, joita ei perinteisiin julkaisuihin koskaan painettaisi. Tämä ote on lipsumassa pahasti.

Viimeisin esimerkki on tältä päivältä. Naurispajan Virba huomasi, että Podcastingista kertovasta artikkelista oli poistettu lista suomalaisista podcasteista. Poiston syyksi oli merkitty epämääräisesti ”ulkoisia linkkejä karsittu, tänne pitäisi listata vain sellaiset jotka ovat oman artikkelin arvoisia” ilman oikeita perusteluja. Muutaman juupas-eipäs-kädenväännön jälkeen sivu on tätä kirjoittaessani edelleen tuossa tilassa. Eilen Wikipedia vielä tarjosi ainutlaatuista tietoa Suomen podcast-kulttuurista, tänään ei enää.

Wikipedian tason lasku ei onneksi enää kauaa haittaa Suomen podcast-yhteisöä. Otan ohjakset omaan käteen ja avaan liian kauan hiottavana olleen Podcasthakemiston sellaisena kuin se nyt puolivalmiina on, ja teen sinne Wikipediaa paremman wikisivun suomalaisista podcasteista. Podcasthakemisto julkaistaan tällä kertaa ihan oikeasti pian. (Vihassa on joskus paljon enemmän energiaa kuin rakkaudessa.)

Tällä välin vinkkini Wikipediaa hoivaaville: älkää saatana kasvako aikuisiksi.

Muiden mietteitä

<Nailor> Tuo on myös hyvä esimerkki ko. palvelun ongelmista: http://www.b-list.org/links/2007/01/24/microsoft-hot-water-over-wikipedia-edit

<Nailor> Ja se linkki oikein: http://www.b-list.org/links/2007/01/24/microsoft-hot-water-over-wikipedia-edits