tiistaina 8.4.2008

Googlen App Engine

Googlen julkaisema App Engine-kehitysalusta on saanut välittömästi pulinaa eetteriin. Yksi mielenkiintoisimmista uutisista tähän liittyen on Jaikun ilmoitus siirtyä uudelle alustalle.

Uusi palvelu tarjoaa nyt ensimmäistä kertaa muun muassa Googlen kehittämän BigTable-tietokannan (joka on käytössä mm. Bloggerin, Google Mapsin ja YouTuben sisuksissa) kenen tahansa käyttöön. Google App Enginen sovellukset toteutetaan Python-kielellä ja niissä voi hyödyntää myös suosittua Django-kehitysalustaa. Peruspalvelu on ilmainen ja sisältää 500 megatavua tallennustilaa sekä kymmenen gigatavua kaistaa päivässä. Lisää resursseja saa ostaa tarvittaessa.

Konsepti on erittäin mielenkiintoinen kun miettii kaikkia niitä rajapintoja joita Googlella on tarjota siihen kylkiäisiksi. Esimerkiksi käyttäjätiedot Google Account -tiedoista ja kaupankäynti Google Checkout -palvelulla. Samaan soppaan kun lisätään vielä yhtiön tuore Android-puhelinalusta, voi olla että lähitulevaisuudessa iPhonen Web-sovellukset näyttävät vielä säälittävimmiltä kuin nyt.

Ilmaiseksi ylläpidetyssä Web-sovelluksessa on siinäkin etunsa. Esimerkiksi Jaikun kaltaisten palveluiden on helppo kokeilla tällaisella alustalla siipiään ilman suuria investointeja.

(Hieno nähdä myös Django tällaisissakin parrasvaloissa. Se on kovaa vauhtia nousemassa seuraavaksi isoksi Web-kehitysalustojen rocktähdeksi. Odottakaahan vaan kunhan 1.0 julkaistaan :)

Tämä merkintä on osa Unessa.netin Arkea, joka on yksi Suomen vanhimmista verkkojulkaisuista, jota on julkaistu vuodesta 1999.



 

Unessa.net Arki 2008 huhtikuu