maanantaina 26.5.2008

Viestejä avaruuteen

Heinäkuussa 1969 vietiin Apollo 11 lennon mukana kuun pinnalle piilevy, jolle oli kaiverrettu viesti 73:stä maasta. Suomi ei ollut tässä mukana (miksi?), mutta naapurimme Viron viesti kuului (englanniksi käännettynä) seuraavasti:

The people of Estonia join those who hope and work for freedom and a better world.

Ylevistä sanoista ja suurista toiveista huolimatta kuun valloituksella ei ollut järin suurta vaikutusta ihmiskunnan hyvinvointiin.

Avaruuden valloitus kuitenkin jatkuu. Tänä yönä Suomen aikaa on vuorossa Phoenix-luotaimen laskeutuminen Marsin kamaralle. Laskeutujan on tarkoitus etsiä merkkejä mahdollisesta elämästä ja tutkia, olisiko laskeutumisalueesta asuinpaikaksi ihmisille. Phoenixin mukana on myös Ilmatieteen laitoksen suunnittelema instrumentti, joka mittaa Marsin kaasukehän painetta.

Kiinnostuneille on tarjossa paikallisen uutisoinnin lisäksi projektin kotisivu, sekä Nasan verkossa jakelemat resurssit, kuten animaatio luotaimen laskusta ja ympäri vuorokauden pyörivä Nasa TV.

Päivitys: Web 2.0 uskollisille tarjolla on myös Twitter-tili kuvauksella ”I dig Mars!”.

Tämä merkintä on osa Unessa.netin Arkea, joka on yksi Suomen vanhimmista verkkojulkaisuista, jota on julkaistu vuodesta 1999. 

Unessa.net Arki 2008 toukokuu