maanantaina 24.1.2011

Parasta televisiossa 2010

En ole vuosikausiin omistanut televisiota, mutta se ei tietenkään estä TV-ohjelmien katselua. Mikä parasta, tietokoneella katsottuja jaksoja ei ole pilattu suomenkielisillä tekstityksillä (ellei niin halua) eikä niiden välissä ole rasittavia mainoskatkoja.

Vuosi 2010 oli tapahtumarikas TV-maailmassa. Lost loppui, Band of Brothers sai sisarminisarjan ja yhä useamman sarjan jaksoja saattoi katsoa (ja ostaa) Webistä. Tarvitsin viime vuonna myös paljon normaalia enemmän nollausaikaa, joten kulutin hurjasti televisiosarjoja ja leffoja. Ohessa huomioita vuoden 2010 tarjonnasta.

Yle Areena

Väkinäisesti ostettuun formaattiinsa sorvattu Kakola oli ensimmäinen suomalainen TV-sarja, jonka katsoin kokonaisuudessaan Web-selaimella – Ylen Areenasta.

Vaikka Areena toimiikin toistaiseksi vain Flash-laajennuksella (mobiiliversion videot ovat laadultaan ala-arvoisia), siitä on kovaa vauhtia kehittymässä huikean hieno palvelu. Kakolan lisäksi Areenasta tuli katsottua lukuisia uutislähetyksiä ja muun muassa surullisenkuuluisa Ajankohtaisen kakkosen homoilta.

Top Gear

En voi sanoa olevani erityisen suuri autojen tai moottoriurheilun ystävä, mutta Top Gear on kaikessa hämmentävyydessään jotain niin mahtavaa, että sitä ei voi olla rakastamatta. Jeremy Clarksonin empiirinen tutkimus miksi kolmipyöräistä Reliant Robinia valmistanut yritys meni konkurssiin (yllä) on loistava esimerkki sarjan hulvattomista episodeista.

The Office

Ricky Gervais loi alkuperäisen Officen vuonna 2001. Jenkkiversio lämpeni paljon hitaammin kuin originaali, mutta syyskuussa jo seitsemänteen tuotantokauteensa ehtinyt sarja on ehdottomasti parhaimmillaan. Office on ainoa TV-sarja, jonka jaksot haluan lähes poikkeuksetta katsoa kahteen kertaan.

Steve Carell kertoi tämän olevan hänen viimeinen kautensa sarjassa, luvassa on siis suuria muutoksia.

Law And Order LA

Kesällä esitetty kahdennenkymmenennen (!) tuotantokauden viimeinen jakso päätti siihen mennessä pitkäikäisimmän TV-rikossarjan hienon uran. Suomalaisittain Kova laki -addiktina oli lohduttavaa, että Dick Wolf toi heti perään uuden spin-offin, tällä kertaa perustuen aurinkoiseen Los Angelesiin.

Alun perusteella uusi sarja on enemmän kuin lupaava. Hyvästi iTunes-kassa!

BBC:n minisarjat

BBC tuotti vuoden 2010 aikana kerrassaan erinomaista TV-viihdettä. Sir Arthur Conan Doylen hahmoon perustuva nykyaikaan tuotu Sherlock asuu edelleen Baker Streetillä, mutta nykyajassa hänen apulaisensa (Martin Freeman) lähettää tekstiviestejä ja pitää blogia.

Top Gearin ystäville James May’s Man Lab on juuri sitä mitä lupaakin: mieshuumoria Top Gearin hengessä. Miltä kuulostaa esimerkiksi tee-se-itse kaljahana tai radio-ohjattava ampiaistenkarkotin?

Sokerina pohjalla, mahdollisesti vuoden paras rikosdraama, Luther. Legendaarisesta (mutta ymmärtääkseni Suomessa vielä näkemättömästä) The Wire-sarjasta tuttu Idris Elba esittää psyykkeensä kanssa taistelevaa neroa, jonka hiomattomat särmät aiheuttavat ongelmia niin työ- kuin perhe-elämässäkin. Vain kuuden jakson mittainen sarja saa onneksi jatkoa tänä vuonna.

Mutta mistä niitä voi katsoa?

Ylläolevia ei juuri ole ollut mahdollista katsella Suomen kanavilta. Mistäs sitten? iTunes Store on hyvä vaihtoehto jos jaksaa nähdä sen verran vaivaa, että hankkii etukäteen maksetun jenkki-lahjakortin. (Näitä on saatavilla useista paikkaa sähköpostitilauksena, eli aktivointikoodin saa heti.)Tämä hankaluus siitä syystä, että mediatalot eivät kaikessa viisaudessaan suostu myymään videosisältöjä muun muassa Suomeen.

Monet jenkkikanavat näyttävät ohjelmiaan myös verkossa. Tällaiset palvelut on pääosin rajattu vain kohdemaahan, eli niitä ei voi katsella Suomesta. Periaatteessa. Käytännössä esimerkiksi Firefoxiin on saatavilla lisäosia, jonka avulla voi muuttaa selaimen asetuksia niin, että palvelin luulee sinun olevan fyysisesti jossain muualla. Ja hoplaa, nyt voit katsella jenkkisarjoja selaimella!

Helpompiakin vaihtoehtoja tietysti on. Googlettamalla minkä tahansa yo. sarjan jakson (kokeile esimerkiksi The Office S07E01 tai Luther S01E01) löytää suurella todennäköisyydellä torrentin, jolla voi ladata ko. jakson (laittomasti) ilmaiseksi. Tämä vaihtoehto on monesti paljon nopeampi ja helpompi kuin lailliset tiet. Eettiset ja taloudelliset kysymykset jääköön lukijan mietittäväksi. (Ja mietittävää kyllä on: mitä järkeä on esimerkiksi siinä, että vaikka haluaisin, en voi ostaa Officen jaksoja iTunes Storesta?)

Tämä merkintä on osa Unessa.netin Arkea, joka on yksi Suomen vanhimmista verkkojulkaisuista, jota on julkaistu vuodesta 1999. 

Unessa.net Arki 2011 tammikuu