Kuva vuoden 2000 AssemblyiltäAssemblyt, tuttavallisemmin Assyt, ovat koonneet pohjoismaista demokansaa yhteen jo kymmenen vuoden ajan. Tällä sivustolla esitellään lyhyesti Assemby-demotapahtumaa, sen perimmäistä ideaa ja nykyistä olemusta.

 

 

Assembly lyhyesti - mikä se on ja mitä siellä tehdään?

Assemblyjen ideaa on suunnilleen yhtä vaikea selittää nörttikulttuuriin perehtymättömälle kuin saunomisen ideaa ulkomaalaiselle. Perusidea on kuitenkin seuraava: tuhannet nörtit kerääntyvät muutamaksi päiväksi tietokoneineen saman katon alle, kytkevät tietokoneensa suureen partyverkkoon ja viettävät muutaman unettoman yön pelaten sekä kilpaillen keskenään toistensa kanssa.

Tapahtumapaikalle kerääntyy vuosittain muutama tuhat harrastajaa mukanaan lukematon määrä tietokoneita ja muita oheistarpeita kuten stereot ja makuupussit. Pidennettyn viikonlopun huipentumia ovat erilaiset kilpailut, joita varten ahkerimmat tahot ovat valmistelleet luomuksiaan monen kuukauden ajan.

>> Tältä siellä näyttää - Katso kuva! (n. 200kt)

 

Pintaa syvemmälle - makuupusseja ja verkkokaapelia

Assemby ei olisi assembly ilman jättimäisen suurta tietokoneverkkoa. Jokainen kynnellekykenevä liittää tietokoneensa kiinni tähän valtavan suureen partyverkkoon ja tätä kautta avautuvat ovet Internettiin ja ulkomaailmaan.

 

Tietokoneita, roinaa, lisää roinaa!

Tapahtuman luonteeseen kuuluu kaikki mikä vähänkin muistuttaa nörttiydestä. Monet rakentelevat oman tietokonepaikkansa ympärille mitä ihmeellisempiä rakennelmia ja mukaan tuodaan kaikki vilkkuvat ja välkkyvät esineet mitä suinkin vaan keksitään; laavalamppuja, jouluvaloja, ohjelmoitavia ledipaneeleita -- vain mielikuvitus asettaa rajat!

Tietokonepaikka voi näyttää esimerkiksi tältä...Hyvän käsityksen ihmisten mielikuvituksesta saa esimerkiksi siitä että edellisvuosien kokemuksesta paikalle on kielletty tuomasta mm. PA-äänentoistojärjestelmiä, roolipeliaseita ja savukoneita... Keittiölaitteille kuten jääkaapeille, mikroaaltouuneille ja kahvinkeittimille on varattu oma paikkansa jostain alueen nurkalta... Alkoholin tuominen tapahtumapaikalle on kiellettyä ja tämä tekeekin Assemblystä varsinkin suomalaiselle festarikävijälle hyvin poikkeuksellisen massatapahtuman. Kuitenkin, koska niin monissa meissä elää pieni anarkisti, kaljan ja makkaranhimon voi tyydyttää assyjen välittömässä läheisyydessä järjestettävässä virallisen epävirallisessa Boozembly-tapahtumassa.

 

Demojuhla tai pelaajan taivas

Assyjä mainostetaan vieläkin demojuhlana. Vuosien mittaan tapahtuma on kuitenkin muuttanut melkoisesti muotoaan. Nykyään paikalla on paljon muitakin kuin pelkkiä himokoodareita ja supernörttejä - joukossa on kuulemma nähty jopa naisia! ;)

Nykyisin Assembly edustaa kävijöilleen monia erilaisia asioita. Toiset ohjelmoivat, toiset vääntävät grafiikkaa, osa kasaa bittejä nuottiviivastolle. Yhteistä kaikille on se, että paikalle ollaan tultu pitämään hauskaa ja siitä myös pidetään huoli!

 

Lisää kokista vai pöydän alle nukkumaan?

Nörttikulttuuriin kuuluu perinteisesti enemmän tai vähemmän epätavallinen vuorokausirytmi ja jonkunasteinen intohimo tietokoneisiin. Tapahtuman henkeen kuuluu se, että unta ei näiden muutamien päivien aikana juurikaan pääse palloon kertymään. Jos (ja kun) jossain vaiheessa viimeisenkin energiajuoman teho loppuu kesken ja nukkumaan on pakko päästä, se hoidetaan yleensä kätevästi joko pöydän alle ryömien tai johonkin muualle yhtä epäkätevään nukkumapaikkaan hakeutuen.

 

Omia assykokemuksiani

Minä vuoden 2000 Assyillä
Nimeni on Ville
, alias Uninen. Olen turkulainen uusmeedio/nörtti, päätyöni on nykyisin tietojärjestelmätieteen opiskelu Turun yliopistolla. Omat assykokemukseni muodostuvat vuosilta 1998, 2000, 2001 ja 2004.

Assemblyt kiinnostavat lähinnä mukavan ilmapiirin ja eksoottisuuden takia. Taitoni eivät ole vielä toistaiseksi riittäneet omiin demoihin tai grafiikkaan, mutta hengessä olen ollut mukana jo pitkään :)

Assemblykokemuksia:

>> Assembly 2004 - Parhaimmat assyt ikinä?

>> Assembly 2002 - juhlat jotka jäivät väliin

>> Assembly 2001 eZine - Kaikki Assemblystä 2001
>> Assembly 2001 demot ym. eDomesta - Täältä myös DivX -muotoiset demot!
>> Assembly 2001 64k voittaja .avi -muodossa - (DivX 4.0 VBR / 8m 34s / 14 MB)
>> Pauli Putki - Quake Monitori

>> Assembly 2000 - Kuvia alkuhässäkästä
>> Assembly 2000 - Liveraportti lauantaina, 5.8.2000 klo 04:21

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä

http://www.assembly.org
Assemblyjen viralliset sivut, kannattaa tutustua!
http://www.assemblytv.net
Assemblyjen aikaan suoraa TV-lähetystä tapahtumapaikalta. Sivuilla on myös paljon vanhaa demo ym. materiaalia
http://www.scene.org
Sceneuutisia, -tietoutta ja demoja
http://www.ojuice.net
Orange Juice - Scenetietoutta
http://www.oldskool.org/demos/explained/
Englanninkielinen sivu aiheesta mitä ovat demot

(Puuttuuko listalta jotain? Kerro toki.)

 

Päivitetty 12.08.2004 | VS